Thursday, February 17, 2011

♥ Unfollow blog. Perlu ke? Ni caranya. ♥

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Acehh. Tiba-tiba bagi cara nak unfollow blog orang apa kes kan? Ni just nak share je. Sebab hari tu, keyword tu tersesat kat blog Pinky Girl Talk ni. Mungkin ada kaitan dengan Blogger femes ni semua sombong, unfollow lah!. Ada orang cakap, kenapa perlu nak unfollow kan. Biar aje la. Tak luak pun. Tapi bagi saya, terpulanglah kepada hak individu tu. Sama ada nak follow ke unfollow. Saya pun ada je buat sebelum ni. Tapi senyap-senyap je la kan. Bukan sebab marah dengan tuan blog yang tak follow balik. Tapi tak selesa dengan entry yang dia update. Yang tak sesuai dengan jiwa saya. Cehh, ayat cover di situ. Tak nak cakap terang-terangan jenis entry macam mana. Sensitif kot. hehe. Daripada saya jadi orang yang mengutuk-ngutuk dalam entry dia, atau melahirkan rasa ketidakpuashatian dalam blog sendiri, mungkin ada baik saya unfollow je. 

Ada 2 cara untuk unfollow sesuatu blog: pada bahagian gadjet followers dan dashboard blog korang. Kalau ada cara lain, korang boleh bagitahu ok. Cara pertama, dekat blog yang korang tak nak follow, bahagian gadget Followers dia,




Klik option, Kemudian pilih site settings. 

Klik stop Following. Da siap.


Kalau buat dari bahagian dashbord,


 pilih Manage.

Cari nama blog. Tekan settings.

Pilih stop following this site.

Sama macam step kat atas. Pilih stop following. Siap.


Lepas ni akan berkurang la followers kat blog ni kan. miahaha. Just kongsi info. papai.

19 comments:

saya_arief said...

sengal je.
haha

bunga said...

wahh...leh gak yek un follow..banyak lagi ilmu yang bunga kena belajar ni yatie..hehehe..

rindu yatie..lama benar xbc entri baru ari 2..hehehe..

Syazwani Mazlan said...

wahahaha..sgt bagus idea tu..tp sy nak follow awk la.jeng2..hahaha ;p

Nurul chumel said...

awak unfollow blog saya ye??
huhu..sdey nye... :(

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

hehe..samala kita ni yati, ifa da entry or post dia yg merapu n tak datangkan info kat naz, mmg unfollow la. Hari tu dah buat pembersihan mana yg ptt. hehe..tak kejam kan ? :D

NadiRah said...

adeh!! cane leh terbaca tutor ni??
nad xde niat nak stop follow org...huk3

cikpia said...

jap aku nak check ko follow aku lagi dak...... kalo tak, siap la ko!!!! he he.....

Cik Yana said...

hahaha~ bagus cik Pinky siap ajar unfollow agi. Nanti ramai la yang tak puas hati bila belog dia orang tak follow balik, pakat unfollow ramai-ramai. Hahaha~ g try cakap kat Hanis Zalikha tu i follow u, u follow me tengok dia layan tak. Hahaha~

wannurfazrini said...

i sama je mcm u , if dah x tertarik dgn mana2 blog yg difollow. unfollow balik bg mgurangkan kesemakan di dashboard :D

alinac lover said...

ilmu bru hehhee

niDa said...

oppss tak, saya still follow blog ni..

Nasuha Salleh said...

ngiehehehehe
tq tq..
ajaran ni sgt berguna =D
My Recent Post: Mac Makeover - Epis.2

KHAIRUNNIESA said...

hahaha..betul tu..sumtime kte follow org sbb nk baca entry dorg..klau dh btaun x update entry xkan nk follow lg kot..ehe...(^_^)

Nurul Mazni said...

like diz entry. baru tau macam tu rupanye nk unfollow blog~

Mira_Idora said...

hahaha...mcm kejam..tapi masing2 punya hak sendiri utk buat keputusan..

Amirrah Zawani said...

ok jap nk unfollow yati.. ekeke!! :P

yatie's EPISODE said...

ohhmaiimekdii! yati still follow belog yatie! eh yati? name kite kan same!! hihi

cik nur said...

hehehe bru tahu sblum nie try gak godek2 tapi tal berjaya skang baru tahu thanks

Cikgu Tie said...

Cikgu Tie follow blog nie.kalau nanti rasa tak suka dengan n3 blog nie.Boleh unfollow yer!hehehe....