Wednesday, February 16, 2011

♥ Siapa kata blogger baru tak boleh berjaya. Mesti ada caranya kan? ♥

Assalamualaikum. Urghh, semangat gila update entry hari ni. Tiba-tiba rajin balas beberapa komen. Jangan kata saya cuma komen blogger pemes sahaja ok. Biasanya saya akan balas dahulu mereka yang komen kat entry saya. Tak kira la berapa pun followers dia, apa isi entrynya atau apa jantinanya. hehe. Kadang-kadang cerita dari kehidupan sendiri pun boleh jadi menarik kalau kita pandai mengolahnya. 


Tiba-tiba saya sampai pada blog seseorang. Ingat lagi pada blogger ini: kisah bunga. Dulu masa saya singgah blog dia, followers dia 6 orang dan sayalah orang ke 6 tu. hehe. Sekarang da jadi 101 dalam masa sebulan kot. Tahniah kat bunga. Komen kat entry dia pun lebih banyak dari saya. 

Rasanya tu pencapaian yang baik bagi saya. Kadang-kadang ada blogger yang buat blog, baru beberapa hari buat blog, tapi da menyepi. Macam kehilangan idea atau tak tahu macam mana nak uruskan. Tapi rasanya bunga ni memang seorang yang peramah. Rajin komen entry orang lain dan selalu blogwalking. Entry dia pun menarik. Ada juga dia join giveaway dan contest.

So, kepada blogger baru yang rasa bosan dengan blog dan rasa nak delete blog, mungkin korang perlukan pembaharuan. Janganlah selalu update, tapi kurang bermesra dengan blogger lain. Kebanyyakkan blogger ni peramah ok. Kalau susah sangat nak cari blogger peramah, jeling-jeling kat bloglist blog ni. hehe. 

Selain tu, boleh cuba-cuba nasib join giveaway dan juga contest. Cara-cara nak join, follow je step dari owver dia. Kalau nak dapatkan semua update mengenai contest dan giveaway, klik kat blog bawah ni. Banyak info kat situ.


18 comments:

echah mashuri said...

perghh..ehhehe...mmg bunga sgtla peramah.eh.ecah pun duk d bloglist.adekah gue peramah??pengsannn~~~;p

yatie's EPISODE said...

betul. kena mesra dengan blogger lain. datang terjah menerjah belog blogger lain. hehe

Fatihah said...

Betul tuu.. Fatihah pun sekarang dalam proses nak jadi peramah & mesra dgn blogger lain.... nak jejalan blog sambil komen2

saya_arief said...

mesra-mesraan.

dak eina said...

huhu rajin ye makcik nie update sampai 2entry.. update blog tuk eina skali.. aci?? sedihnya~ dh kurang bw nie sejak keje..

CT @ Acik Na said...

betul3... sy pun peramah... haha..tp mgkn citer sy tak best atau menarik minat orang kot.. hehe...tu yg follower pun tak ramai. Pastu slalu gak BW tp diam2 jer lah... takpe lah... bak kata orang, biar ikhlas bila follow org kan... but anyway, like ur N3 ni.. thanks...

norhirdayu jafri said...

oho mcm tu ea tips nye ngee so lps ni blh r yuyu go bck n prctise ngeee

CahayaCintaIlahi said...

stuju stuju
chaiyok2.. untuk saya.. hehe
tq for the info yatie ;)

HonEyBuNNy said...

he2..ramah tamah.....seronok bila dapat kenal ramai kwn2 blogger..

yatie...kiranya blog ila ada virus la kan....adehyyyy

HonEyBuNNy said...

he2..ramah tamah.....seronok bila dapat kenal ramai kwn2 blogger..

yatie...kiranya blog ila ada virus la kan....adehyyyy

Eyra said...

hehehe... :)

KHAIRUNNIESA said...

haha..yati pn peramah gak per..tp mmg smua blogger byk yg peramah la..tu yg rasa sronok gak bila dpt kenal kwn2 kt alam maya ni..hee..~

bunga said...

heheh..malu bunga..hahaha..tq dear..rasa terharu..muaahhpppp..cyg la yatie..hehe..

HaNTwO said...

nak main blog ni kena ade sedikit komitmen :)

dak tecik ! said...

sy blogger bru jgk..akaq cm tw2 jep..sy mmg ad rce cm da xna pnye blog..cz ntah la..rndah dri kowt..ta ykn la..blog2 len cumel..na2 blog akaq ny ha..py ble da bce diz nice post..rce smgt blek..ahaks ! thnkx akaq cumel..

cikpia said...

nak pi jenguk jugak la.......

pssst, aku peramah tak? ha ha.....

pEacEmaKer said...

aipp..nk beramah mesra jugak :)

Khairul Bariyah said...

Blogwalking..hehehhe..nice entri untuk blogger baru cam saya...memang mula2 start nak berblog ni semangat tak hingat...pastu lama-lama sunyi je sbb tak ada idea nak menulis..huhuh..anyway i dah follow u..then give a visit ya...thanks...