Tuesday, January 18, 2011

♥ Blogger femes ni semua sombong, unfollow lah! ♥


Salam. Tadi ada terbaca pasal 1 entry ni. Boleh tak nak bagi pendapat sikit bagi kes i follow u, U MUST FOLLOW I. Huhu. Rasanya dalam berblog ni kita tak boleh nak paksa orang untuk follow blog kita or paksa mereka datang komen kan. Dan sepatutnya kita tak perlulah nak follow semua blog yang ada di muka bumi ni dengan mengharap mereka akan follow kita balik. Kalau kita ikhlas follow mereka, insyaAllah mesti ada balasan baik buat kita. 

Lain orang lain pendapat. Ada yang kata followers tu penting, ada yang kata tak. Tapi kalau followers kita beribu riban, tapi sebenarnya dia tak baca pun entry kita, untuk apa kita buat blog? Kalau followers ramai ni kira 1 bonus buat blog tu. Tapi nanti mesti ada orang pertikaikan. "Eh, followers dia ramai la, tapi entry biasa-biasa je pun, kenapa ek?" Selain tu, "blog si polan ni followers ramai tapi komen seciput je." macam blog ni la. haha. Tapi selagi ada orang baca, saya bersyukur. huhu. 

Selalunya yang kena hentam ni, blogger pemes amous, followers ribu riban. Orait, cuba korang bayangkan followers dia dua tiga ribu kan. Comment dia nak handle, nak tengok shoutbox lagi. fuhh, kalau kerja dia sehari suntuk mengadap blog. Mungkin dia boleh buat. Tapi kalau blogger tu jenis yang bekerja or belajar? Macam mana nak handle semua tu? Makanya tak boleh judge mereka ni sombong. Korang baru bagi komen sekali dua, pastu dyorang tak datang blog, terus cop sombong. ish-ish.

Hehe. Kalau nak unfollow pun tak perlu la bagitahu semua orang. Alasannya mereka ni sombong, pastu tak nak follow aku balik. 
Sebabnya, perkara tersebut adalah hak orang tu sendiri sama ada dia nak komen, nak follow atau nak masuk blog kita. Kalau orang tu komen, kira rezeki. Kalau orang tu follow, kira rezeki. Kalau orang tu masuk blog kita pun rezeki dan kalau orang tu klik nuffnang kita, syukur Alhamdulillah. 
Ni ayat blogger : Nescafe Ais. Pinjam sat. hihi. 


Blogger, jangan ada sikap mengharap



*baca selanjutnya kat situ. suka pandangan beliau. Ringkas dan bernas.


41 comments:

Amirrah Zawani said...

betul2..
setuju sangat.. nak follow ke, comment ke iarlah ikhlas.. tayah lah nak harapkan balasan sgt :D

CoPiePasta said...

betul tu, kesabaran itu penting. kita wat blog ntuk sharing n just for fun. kalau nak harap orang follow, jadi la artis :D

nub said...

sokong.hehhe. ceq pon da p baca nescafe ais punya post tu..

lau ada tu,ada lah..lau tidak,jangan dipaksa paksa.. hehe

Leena said...

ouh...sgt setuju...
pelik dorang nih...
kadang2 hari ni kita tgk followers kita bnyk nih*tak specific jumlah* but then...tup2 esok lusa kurang 4,5 orang..
tak perlu kot kena tulis "i follow u, u follow me back"
ouh...sungguh simpati...

nurul ain said...

saya sangat2 setuju dengan entry nie.sebab saya selalu berada dalam situasi seperti ini.kdg2 saya follow blog org tuh sbb terpaksa.kang law tak follow,dia kata apa pulak kan.bagi saya,sya hnye akan follow blog yang betul2 saya adore :)

athirah said...

hahhahahahaa... betul kot... segan gak kl follower rmi pastu kita sndr nk update biasa2 pun jd segan... pastu kena kerah otak bt entry best... nti kang org jd pelik laaaa kl entry biasa follower rmi...

tp bg trex... ske follow blog org sbb ske bc new update blog org... :)

murnimahyum said...

betol sgt tu dear...
biar apa pun, kene la ikhlas.. ntah ape la yg dorg nk kejar sgt kt blog ni, murni pn xphm...

dak eina said...

sy mau unfoll0w blog nie..
http://pinkygirltalk.blogspot.com

sombong! :P

Huda Luna said...

kalau ade button klik dah klik like dah

Wan Gerrard said...

hmm perkara kecil je ni..sape la org buat kecoh2 tu..adoi2

Nisa A. said...

saya sangat sangat bersetuju dengan entry ini :)

Mra Mastura said...

stuju2.. skangda musim skola n kelas, so rmi la bloggers bz kn kn...

:)

KHAIRUNNIESA said...

setuju..tu hak msing2 nk follow or x..nk komen ke x...ntah ape plak motif nk wat follower byk2...kalau dh rezeki alhamdulillah mungkin sbb blog menarik..(^_^)

tomatokering :) said...

ceq tak kisah pon tak folow blek . sebab ceq suka folow org . hehe masing2 ada pendapat masing2 kan :)

me suya said...

me setuju sangat ng u dear.. Me pun bukan la blogger yg rajin nk follow or komen.. but still, i do follow when i fallin love with it.. and do comment bila rasa nak komen.. Takde paksaan kan?? Yippie..

Cik Yana said...

betul tu cik Pinky.
Follower tu bukan penting sgt pun.
Follower ramai tapi orang tak baca buat apa kan?
Kadang-kadang pelik a tengok dorang ni main follow je belog yang tak de pape pastu cakap kat shoutbox, sy dah follow awak, nanti follow sy balik.
Huhuhu~
cik Yana kalau boleh tak nak letak button follower tu biar senang tak de paksaan kan?
hee~

p/s: eh, kenapa on9 ni? bukan cik Yana tengah cuti ke? hahaha~

sri juju said...

amat mnyokong anda ! ;D
caya laa akk :))

Eyra syahirah said...

hehehe...betol3...:)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

klu ada sikap i follow u, u follow me back, baik toksah blogging la. follow org msti ikhlas maa~ jgn la harapkan blsn :)

keep it up okey sis, if ada yg ngada2 kt yati..meh bgtau kat naz, naz kekoh smbil smack down. heee

Lisa said...

ok setuju sangat dengan entri nih. tajok kasi gempak je kan. hihi.

echah mashuri said...

ermm..echah pn bila org komen so balas dgn komen.org follow balas ngan follow.org tulis kat chatbox.balas tulis kat chatbox.rase give n take cm tuh jela.hehehe

Cik Shag said...

Ni Shag mai komen sini. Nanti YT kena mai balik belog Shag tau. Komen entri Shag pulak. Wajib!



Ni mau kena tembak jugak. Haha. Shag memain. Baca entri ni sampai salah tuang air dalam cawan Mama =.=' Nampak sangat entri ini sungguh serius. Berbalik kepada entri. Selagi terdaya Shag akan balas segala kunjungan di belog Shag dari komen smp lah ke SB. Tapi selalunya SB paling lambat di balas kunjungan. Sebab selalu tak ada masa. Plus, kadang2 line streamyx selo nak mati. Jadi, mood nak BW pun mati. Tak kan nak terus cop Shag sombong? Amboi. Sodap mulut bercakap.

Kalau Shag sombong tak adalah Shag p komen entri2 bloggers yg Shag follow. Contoh YT sendiri. Tak mintak pun balasan. Nak balasan tunggu lah akhirat nanti. Haha :D

Nescafe ais said...

Salam

Adehhh. Macam mana pulak posting teman yang seciput tu di quote kat sini. Sebab tu tagnya merapu tak tentu pasal. kehkeh.

Setuju dengan pendapat kamu. Yang penting ikhlas. Kena flash back semula masa kita nak mula dulu, sebab apa kita tulis dalam blog. Apa yang kita cari.

Apapun terima kasih banyak-banyak yer. Lagi sekali..terima kasih :)

Un Phat Lee said...

wangi en bedak follow me? *tetiba

bardboo said...

btol tu..xminat la bila ada org dh follow, nthen ckp follow i balik yer..mcm memaksa je..huhu..

Jom Lawat Blog Bardboo

niDa said...

agaknya bnda ni dah jd lumrah org berblog kot... say apon br je join blog2 ni. then ade org anta msg kat shoutbox ckp "i follow u, follow me back" kadang2 bengan jugak org mcm tu..

tp ade jugak bloger yg baik. die tls "I follow u, follow me back, tp I x pakse eyh.."

pelik kan ayat tu.. hehe~

saya_arief said...

i follow u, follow lah me...
;p

~ ナフィルザ ~ said...

saya suka ini entri, memang best..
saya pun tak suka dipaksa polo2 blog yg sy rasa x menarik..hee~~

n!da said...

sape yg mengunfollow tu?
kte folow bukan sebab nk orang tu follow kte balik.

kte folow sb kte suke en3 die.
n kte nk tau perkembangan die senang.

kan cik pinky kan? ntah ape2 ntah dorang ni.

fyna said...

follow if suke..kalau men hentam xleh gak..hehe

tp rasanya diorg bkn sombong cuma xde masa nk mereply bratus komen n nk jengok folwer diorg tu

Ayun Ayunar said...

TQVM yati up ebtry ni :)

alinac lover said...

btol..yong pon xpaksa org follow yong..

klo follow org pon kdg2 yong senyap jer..xperlu nak heboh2 n suh org tu follow balik

biar ikhlas la buat apa pon kan

d_LA said...

mcm2 kan..dla rs camni yg buat sesetgh tu bengkerk je..punyelah berkali-kali komen tp x pnh bls..tup2 kat blog yg pemes amos dan otai rjn pulak dia mengomen..kalo dla better kite reply yg komen kita dulu baru singgah blog lain..kalo kes yg betul2 sibuk tu mmg xleh kate ape la kan, takkan nk ngadap lappy 24/7..kene fhm la jugakkan..apapun kdg2 ssh nak puaskan ati sume org.

Nurain Hasan said...

kenapa takde butang LIKES ni?
heheh
sy share kt fb sy link awk.
jawapan terbaek!!
;)

AiDa AzRyN said...

setuju dengan pinkygirltalk... ayat'aku follow kau,kau follow aku balik' cara dia macam nak paksa kita pulak follow dia kan?hmmm...

haaa... lagi satu,ada yang comment kat shoutmix aida,dia ada kata... 'jom masuk blog saya dan jangan lupa comment blog saya sekali'

haish... =.=

ika honey bunny said...

alaaaa.. takde button like ke? huhu.. betul2. walopon kite tak pemes pon tapi sangat terase kalau followers nak taching2 kite tak penah datang blog dia, or die tanye macam2 tapi kite tak jawab. die pon kene paham gak, blogger famous ke tak famous ke, still manusia biasa. mmg tak mampu nk puaskan hati semua orang kan. hurmmm.. T_______T

HAZWAN17 said...

blogging for fun...

HaNTwO said...

Men blog suka2 sudah ler.... :)

Yann Mazian said...

betul tuh dear. huhu. kdg2 tak semua jejak kat chatbox dan komen dapat dijejak balik. blogging nih untuk suka2. bukan untuk paksa2. hehe. :)

Innanie | Ariffin said...

dah baca, yang cik pinky tulis ni pasal U MUST FOLLOW BACK kan... sy just guna UP TO YOU, nak follow, follow-lah...

tapi yang ptg, how to show ur support to other bloggers? and my way is by follow her/his blog....

but, it depends on urself... lain orang lain cara kan!

=)

mijae said...

awak pun follower riban2..

unfollow jugak lah hahaha