Monday, August 30, 2010

♥ Siapa pernah guna Celcom Broadband? ♥

Salam. Yeah, entry ni ditaip dengan perasaan yang beremosi. Lama x update blog kan. Ok, ade sesiapa pernah guna Celcom Broadband tak?

Saya mengalami masalah dengan Celcom Broadband selepas terminated broadband tersebut disebabkan coverage di tempat saya yang tak berapa nak ok. Mengikut perjanjian, duit akan dipulangkan semula apabila kita terminated broadband tersebut dalam masa 7 hari. Cek akan diberikan dalam tempoh sebulan selepas itu. Dan, saya pun telah berbuat demikian. Masalahnya sekarang ialah lebih kurang 6 bulan saya menunggu refund bagi termination broadband tersebut sejak 18 Feb 2010. 

Setiap kali saya report di Customer Service Celcom hanya ni je jawapan dia : 

"oh, da lama ni. Cik patut da lama dapat bayaran tu semula. Tak pe, saya akan membuat laporan bagi masalah cik ni ye."

Ok, ayat yang sama bagi orang yang berlainan. Yela, saya buat report 3 kali juga la. Kejap suruh tunggu seminggu. Pastu sebulan. Yeah, aku  dipermainkan. Ciss!
Laporan yang terakhir dibuat adalah pada bulan lepas. Agak best juga lah berita yang saya dapat. 

" Ok cik, masalah da selesai. Cik tunggu sebulan lagi ye. Dalam bulan Ogos, kami akan hantar cek tersebut."

Sempat berangan juga dalam masa sebulan tu, nak beli macam-macam kalau cek tu sampai. Maka hari ni genaplah tempoh tersebut. Tunggu punya tunggu, tak ada juga. Yupp, confirm kena tipu lagi. Sabar je ni. Teruslah buat panggilan kat Customer Service tu semula. Tup tup, ini jawapan dia. 

"Eh, cik tak dapat lagi ker? Da lama sangat ni. Patut da selesai ni. Takpe, saya buat laporan bagi masalah ni ye, cik tunggu lagi seminggu  nanti cik hubungi semula." 

Walaweh, serius. Saya memang hangin betul time tu. Saya suruh semak status cek tu sekarang. Rupanya cek tu belum disiapkan lagi pun. Agaga. Hancur luluh, punah harapan ku. 

Luahan hati : da hantar email pula kat cust service. Agak-agak ada respond ke? Erm, hari ni terbaca di KOSMO : (CEO) wanita di sini menyaman sebuah syarikat telekomunikasi sebanyak RM20 juta kerana didakwa mendedahkan kandungan Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) dan rakaman perbualan telefon beliau dengan individu lain. korang tahu siapa yang kena saman tu? Huuuuu~ Tengok sini.




22 comments:

echah mashuri said...

grrrr...kosmo xleh load plak!echah pki clcm gk..tp lju j...

Pinky Pixie said...

> echah mashuri : tgk tmpat kn syg. ni bukn pasal coverage tp money back guarantee dr celcom. =)

Masrina binti Alim said...

janji tinggal janji jer la dik..biasalah tu..

Pinky Pixie said...

> Masrina binti Alim : hakhak. sedis.. wuwuwu

Nurul chumel said...

yess..i pengguna celcom broadband...mmg mula2 oke..tp lame2 byk masalah la..

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

huhu..xpnh lak pakai berukband ni, pkai streamyx jer stakat ni...ttp mmg hampagas jgk la.

btw, klu untuk no hp..mmg naz pnguna celcom, dan so far..takde mslh la ngn celcom ni...slalu dpt msa free berckp walaupn kdt dah abeh..tu belum lg yg berckp pnya lama..nk dekat 2jam, tp kdt tak potong2..best siot! hee

Tomato Gurl's Life said...

biasa la semua lepas tangan..camtu la jadinye...huk3

Hezesuze said...

xpernah ler guna berukband...
setia ngan streamyx kekdahnye ahakss

Pinky Pixie said...

> Nurul chumel : hoho. ye ker..pe mslahnye tu?

> Syarifah Nornazrah Al Yahya : sy pon pkai stimix kat uma ni. gune berukband time kat poly kjap jer..

> Tomato Gurl's Life : tula pasal. geram betol.

> Hezesuze : yes2. same.. =)

srijuju95 said...

x pkai :D

pkai streamyx :DD

eyka syafieka said...

prnah jugak guna yg akak pnyer tapi xprnah trminated lg..
line brudband kat area umah eyka pun mcm siput..
sis kena col byk kali kat celcom..kalau tak dia buat xingat jer

Pinky Pixie said...

> srijuju95 : yeah2. stim mix da best. hehe

> eyka syafieka : tula pasal. da 3x call. cehh, jwpan same je. geram btol..

FloEllen said...

hai dik, akak juga alami mslh yang sama...dah lebih dr 1 tahun tgu refund ni...mcm 2 alasan yang tlh diberikan..dr yang boleh msk akal hingga yang di luar akal pon ada...

sampai skg pon x ada feed bacak selepas 9 bulan menunggu...latest yang mrk infm ialah cek on the way..i2 pon sebulan lalu..

aisssss....boleh mendatangkan marah ni/..

Sue.N said...

Saya pernah guna !

dah terminate pon kasi billing lagi.
and dia ada sabotaj password modem
saya.

Kata leh refund tipu je.

I dah 3bulan tunggu takde ape.
Caj kemain mahal.line selalu takde.
Sama kak.nanti kita repot dekat
manager terus!(:

Yann Mazian said...

yann pun guna celcom broadband gak dulu. tp sekarang guna streamyx. laju je. sonok sangat. ngeee. :D

Pinky Pixie said...

> FloEllen : lar, ye ke kak. akk punye tgu lagi lame rupenye. jom kita serbu dyorg.=.='

> Sue.N : same2, sy pun still dpt billing taw. duet x kasi. mntk utang j. ciss. betol2. kne buat aduan ni.

> Yann Mazian : same2. suke gune stemix gak. xde probz. laju jer.

F.I.C.K.R.Y said...

Aku dah try guna kedua-dua jenis beghukband yakni Celcom sama Maxis..

Dan bagi pendapat peribadi aku, aku lebeyh prefer Maxis sebab kelajuan yang upgrade sikit dari si Celkom..

Tapi.. better hang pakai line streamyx.. Memang kaw-kaw laju dan tak terjejas line dier..


Tapi yang aku herannyer 5 hari lepas internet tue buat problem... Adeyhh.. takdak dalam dunia nie yang sempurna 100%...

Kan?!

♥ Xett Hereen ♥ said...

fuhh!
dasat.
tapi siyesly, celcom skrg banyak prob.
87x dc.
mmg tabagaus betol
heh!

ouh, kasehan beliau,
tataw lak bole bace sms & dgr pbualan tipon.
hahahaha!

dulu keje celcom sane, xpat pom berbuat demikian rupe.
kalu tau leh bace & dengar, kompom i cek semua skendel2 i.
hahahah!!
tuh mesti keje org yg expert selain dari cust sevis.

neh pakai celcom sbb dulu kate org yg bkeje dari celcom ke maxis, celcom lg bagos.
las2, jadik maken lalalalalaalalalalaaa pulak linenye.

huhuu.
sabo ye nak~


rase mcm mbebel yg mngarot la~

saya_arief said...

celcommm...lajuuuu..
kat kampung.

syahira ariff said...

saman jer akak
=]

.s.o.f.i.a. said...

me is using celcom broadband skang nie... lum rasa nak terminate so belum rasa nak kena tipu g la... he he...... tapi at times selow tahap nak hentak2 laptop kat mangkuk jamban!!!

Pinky Pixie said...

> F.I.C.K.R.Y : skang da dok rumah. gune stimix free je.. berukband tu aku try time nk blaja dulu.. hehe

> ♥ Xett Hereen ♥ : haha.. woah, ade niat x bek disitu. nk cek2 sms skandel pula.. huhu


> saya_arief : cehh. nk promote gak. haha

> syahira ariff: ye, rase nk buat cmtu gk. haha

> .s.o.f.i.a. : sabar2. sygngi laptop anda. hehe