Saturday, October 5, 2013

IdeaTab A3000- my new bf

Assalamualaikum dan hi! 



GENERAL2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 (optional)
3G NetworkHSDPA (optional)
SIMYes (optional), Dual SIM (optional)
Announced2013, January
StatusAvailable. Released 2013, May
BODYDimensions194 x 120 x 11 mm (7.64 x 4.72 x 0.43 in)
Weight339 g (11.96 oz)
DISPLAYTypeIPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
Size600 x 1024 pixels, 7.0 inches (~170 ppi pixel density)
MultitouchYes
SOUNDAlert typesN/A
LoudspeakerYes, with stereo speakers
3.5mm jackYes
MEMORYCard slotmicroSD, up to 64 GB
Internal16 GB, 1 GB RAM
DATA

SpeedHSPA+
WLANWi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
BluetoothYes, v4.0
USBYes, microUSB v2.0, USB On-the-go
CAMERAPrimary5 MP, 2592х1936 pixels, autofocus
FeaturesGeo-tagging
VideoYes, 1080p@30fps
SecondaryYes, VGA
FEATURESOSAndroid OS, v4.1 (Jelly Bean), upgradable to v4.2 (Jelly Bean)
ChipsetMTK 8125
CPUQuad-core 1.2 GHz Cortex-A7
GPUPowerVR SGX544
SensorsAccelerometer
MessagingEmail, Push Email, IM
BrowserHTML
RadioNo
GPSYes, with A-GPS support
JavaYes, via Java MIDP emulator
ColorsBlack
 - SNS integration
- Active noise cancellation with dedicated mic
- MP3/WAV/WMA/AAC player
- MP4/H.264/H.263 player
- Document viewer
- Photo viewer/editor
- Organizer
- Predictive text input
BATTERY Non-removable Li-Po 3500 mAh battery
Stand-byUp to 336 h
Talk timeUp to 8 hour

from here: http://www.gsmarena.com

taraaa. da sebulan guna baru nak review. apa yang aku cuma boleh katakan, phablet ni sangat ohsem. dengan harga yang tak terlalu tinggi, memang sangat worth to buy. sebelum beli memang da survey banyak jenama. Antaranya New Nexus 7, tapi tak mampu. haha. Samsung memang tak masuk senarai, sebab ramai yang review tab tersebut bermasalah. Betul ke tak, tak tahulah kan. Depends kat individu mungkin. 

So, setakat ni aku menggunakan Lenovo A3000 ni sangat berpuashati. Sampaikan kakak sendiri pun terpengaruh dan sangat teruja sebab senang gila dia handle bisnes dia. Nampak macam tablet murahan almaklumlah jenama tak se gah brand Apple dan Samsung. Tapi bagi aku, biar tak berapa jenama, sebab tujuan aku guna adalah untuk memudahkan buat kerja seperti baca notes dan handle bisnes. Sampai dua-dua sim card pun aku sumbat sekali dalam tu. So pergi mana-mana pun sentiasa connect dengan internet tanpa perlu tunggu tempat ada wifi. Bagi aku leceh pakai tab nak kena tunggu tempat ada wifi. Kamera depan belakang yang mana kamera depan 0.3mp dan kamera depan 5mp, osem tak untuk selfie? hihi

Kelemahannya setakat ni nak angkat phone call memang agak besar gedabak. haha. tapi jarang orang call aku. so, problem solved. dan kelemahan seterusnya susah nak pegang time driving, almaklumlah aku ni multitasking orangnya. sambil drive boleh sms, makan, ambil barang. So, sejak da ada phablet ni macam behave sikit masa driving, tak main hp dah. Seterusnya susah nak cari tablet cover. phablet ni ada 3 tahun warranty yang mana setahun dari Lenovo. 2 tahun dari syarikat komputer tu sendiri. Internal storage yang aku dapat 13Gb, SD card space 7Gb. so, sangat puas untuk sumbat bermacam applications kan. okay, lain-lain telah pun dinyatakan di atas dari web tu. so, ini just pengalaman sebulan guna. Harapnya tak akan ada masalah di kemudian hari.