Thursday, February 9, 2012

♥ Birthday- Choc indulgence & pavlova ♥

Assalamualaikum.hai.

Pertama kali celebrate birthday my sis dengan kek buatan sendiri. Aku sediakan Chocolate Indulgence dan pavlova dessert. Mak pula sediakan cheese macaroni. Adik lelaki jadi tukang makan. Rasa puas hati betul chocolate indulgence tu menjadi. Mana taknya 2 hari 1 malam nak buat kek tu. Pukul 2.30 pagi bangun pukul adunan. Sumpah leceh gila. Tapi bila da siap dan dapat makan lepastu rasanya sebijik macam kat Secret Recipe... pehh puas hati gila. Automatik hilang terus rasa penat. 


 

Selamat Hari Lahir Along, Noorfaizyan Abd Musa. Semoga Panjang Umur, dimurahkan rezeki dan akan menjadi isteri dan ibu yang baik kepada Aisy Ayman. hihi. 9 Feb genaplah berumur 2x. Silalah tabah menghadapi kenyataan yang umur anda makin meningkat dan menandakan anda makin tua. Rasa macam baru je tidur sama-sama dan main tampar dan sepak-sepak. Ni da ada anak sorang. muahaha.

My sister, someone who has always been there for the good times and the bad times.


Taraa.. inilah rupanya yang tak berapa cantik al maklumlah pertama kali buat. Mak pun asalnya tak yakin aku boleh buat disebabkan japenese cheese cake dan marhsmellow yang tak berapa jadi sebelum ni. Tiba-tiba dia tukar fikiran dan bantu sikit-sikit buat choc indulgence ni. Dan bila ditimbang, berat kek ni 2kg ok. Boleh bayangkan harganya di Secret Recipe? Orang yang jual online, harga 1kg= RM90. 



Ini pula dessert pavlova. Kerak luar rangup dan dalam lembut. Lepastu letak whipped cream. Dan atas sekali buah-buah segar. Bahagian bawah rasa manis dan buah-buah masam-masam. So, balance rasanya. Yang ni dijual dengan harga RM60 untuk 1kg. 


Tq sudi baca, 


15 comments:

dak eina said...

bestnyaaaa dh lme xmkn.. oh lupa nk gtau..besday sy bln7 tau!
;p

















nnt bley la awk poskan choc indulgence tu tuk sy kn.. huhu

Niesa said...

mula2 tgk gmb ingatkn choc indulgence tu kek yg dibeli..nmpk perfect n sedap je..wahh2...dh terer ye buat2 kek ni..apa lg..try la buat kek lapis plak..hehehe..

"Hepi besday to Along yati tu..hehehe..semoga pjg umo n murah rezeki..amin.."(^_^)

kinn said...

wowww pandai nye yatie buat! caya lah. nak resepi. ;p

saharinasaharudin said...

yatieeee,nyummmmy je tgk choc cake tu.nakkkk :)

cik dila said...

okey yatie,pasni dah boleh bukak kedai kek. hehehe..

saya_arief said...

mesti mak lu yang buat kan? lu tolong bancuh2 je. hahaha.

Yatie Musa said...

@dak eina: smpai kat tmpat awk da jadi air agaknya. haha

Yatie Musa said...

@Niesa: tapi x brape kemas lagi. huahua. tq dear~

Yatie Musa said...

@kinn: haha. belum pro lg. ok, nnti yt pm.

Yatie Musa said...

@saharinasaharudin: meh dtg melakaaaa. ngeh2

Yatie Musa said...

@cik dila: hahaa. da nk masuk blaja bulan 3 ni punnn. =(

Yatie Musa said...

@saya_arief: wa bancuh. mak wa jadi mandur je wehhhhh. sampai hati luuuu~

MiMiEy :) said...

sedapnye kek tu akk.
boleh bkk kedai kek ni. gerenti mimi beli. hahaha

Yatie Musa said...

@MiMiEy :): xtakut cirit birit ke nanti mimi. haha

nur farahiya said...

yatie,share la resipi choc indulgence..hehe