Saturday, May 21, 2011

♥Selamat tinggal kacamata♥

Assalamualaikum dan hi.

Waktu dapat cermin mata baru kemain aku jaga. Sekarang da calar balar. kehkeh. 

Kebetulan sangat hari ni dapat singgah Axis Eyewear yang berdekatan tempat kerja. Sebelum ni ada juga survey contact lens kat tempat lain. Tapi susah nak cari yang putih jernih. Tak mampu aku nak pakai jenama sebelum ni, Maxim Colors. Gara-gara power rabun mata kanan yang makin meningkat. Sekotak punya contact lens jenama Maxim tu da RM70. Dan disebabkan power rabun dan silau yang agak tinggi,dah tentu aku kena beli 2 kotak untuk sebulan bersamaan RM140. Tak ke bengkok tiap-tiap bulan!

Rupanya boleh dapat contact lens yang jernih dengan harga RM25 sekotak. Dan boleh tahan selama 3 bulan. Selama ni, orang dok cerita kat aku yang contact lens 3 bulan tu hanya ade sepasang je. Means selama 3 bulan tu, aku pakai lens yang sama. Mau aku tak ngeri. Ciss. Sebenarnya dalam sekotak tu ade 3 lens. Bila aku beli 2 kotak,ade 6 lens. tiap2 bulan aku akan pakai sepasang. Sama je konsep kalau beli yang ada warna. 


Lagi satu benda yang aku belajar hari ni, ada eye drops yang khas untuk mereka yang pakai contact lens. Bentuknya pun unik. Memang tak pernah cuba dan tak pernah dengar pun nama ni. Tapi cuba nak jaga mata konon-kononnya. Kerja dalam air-cond takut juga mata kering. 

Lepas ni, selamat tinggal kacamata. muahaha.

19 comments:

sarah mohamad said...

kalau beli yg color pun dapat rm25 jugak ke sepasang?

dak eina said...

pakai spek la lawa!

d_LA said...

dla x brani nak pakai contact lens ni..wuwuuuu..power silau dla pun tinggi, ssh nk drive mlm even dh pakai spek T___T

Niesa said...

wahhh...ok la lens tu..murah plak tu..unik gak eye drop dia..xpnh tgk..heee~

echah mashuri said...

ecah tkut nk pkai contct lens.heeeeee....apekah perasaan bila mcm ade benda dalam mata.huihh.

Cik Yana said...

Cik Yana selalu ingat lens yang jernih tak de warne boleh pakai sekali je, yang warne boleh pakai banyak kali. Hehhee~ makin cun la nanti cik Pinky :)

Al-Fatihah kepada arwah

bunga said...

bunga jenis rabun gak..tapi sampai sekarang xpakai cermin..hehe..

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

smpai skrg naz tak beli2 lagi lens. haha, adoi...nak stay pakai spek jer la kot. huhuhu

shay said...

orang baru kat sini, tapi nak kongsi...

shay pernah pakai contact lens 3 bulan jerk, tu pun sebab spek mata shay pecah... tahu apa jadi kat shay... dalam masa 3 bulan tu power shay naik 100... tobat tak pakai lagi, katanya kedai tempat offer shay contact lens tu tak check betul2 berapa tahap rabun ke dua - dua mata shay...

bayangkan dalam masa 3 bulan kedua - dua mata tahap rabunnya tambah 100 lagi... sengsara tu...

nasihat shay berhati2 yerk, pilih betul2....

nairaariaa said...

ade je lens colorless yg murah kan...huu,nnt mesti lg comel...

Pinky Pixie said...

@sarah mohamad: yg kaler yatie xtaw la plak yunk.

Pinky Pixie said...

@dak eina: rimas ah. =P

Pinky Pixie said...

@d_LA: Oh, bhya tu.. heee~

Pinky Pixie said...

@Niesa: kan, yt pun xpernah jmpe cmtu. huhu

Pinky Pixie said...

@echah mashuri: rase mcm ade bnda yg melekat kat anak mata.. haha

Pinky Pixie said...

@Cik Yana: hoho. x secun kamu la yunk.

Pinky Pixie said...

@bunga: x elok utk mata tu. nnti power makin naikkkk..

Pinky Pixie said...

@shay: ok dear. thanx sudi bkongsi.. =) takut juga bila dengar cerita kamu tu..

Pinky Pixie said...

@nairaariaa: yatie jumpe yg tu je murahh.. hihi