Friday, February 18, 2011

♥Cermin mata vs Contact lens♥

Assalamualaikum dan hi!

Jujurnya, gambar dari Mr Google. kehkeh. Malas nk ambil gambar sendiri.

Ada tak yang mengalami masalah yang sama dengan saya. Rabun? Tak kira la rabun jauh ke dekat. Mana korang lagi selesa gunakan untuk selesaikan masalah rabun korang. Cermin mata atau contact lens? Atau andai korang rabun. Mana korang akan pilih? wuhuuu~

Saya baru je beberapa minggu try contact lens. pehh. seksanya biji mata. Kenapa susah benar nak melekap kat mata ek? Nak jaga pun leceh. Hari-hari kena cuci dengan solutionnya. Nak cuci muka or berwuduk kena buka. Nak buka pun 1 hal. Susah juga nak keluarkan. Kesimpulannya masuk or nak keluarkan memang susah. Kadang-kadang sampai meleleh-leleh air mata lepastu selsema. Haishh. Kenapa orang lain pakai nampak senang je? Tak payah tengok cermin pun, selamba kodok je dia letak dan cabut dari biji mata dia. 

Nasib baik saya cuba untuk sebulan je. Orang lain nak kahwin, tapi saya pun lorat juga nak pakai. Cehh, nak melaram juga kononnya. Rasakan. Disebabkan hanya duduk rumah, tunggu 2 ke 3 hari, baru saya pakai sekejap untuk beberapa jam. Tak kan duduk rumah nak pakai hari-hari. Bukan sesiapa nampak pun kan. 

Berbeza pula kalau guna spek, nak pakai sarung, tak nak pakai campak je mana-mana. Cermin dia plak tak payah nak lap hari-hari. Bila da agak kabur dengan cop tangan baru lap. Senangnya hidup. Tapi bila pakai dengan tudung dah tak best. Tak dapat nak make-up area mata. kehkeh. 

Dulu time sekolah, beriya nak rabun. Kononnya nampak cool dengan spek. Demm. Sekarang da menyesal. Padan muka. =.='

27 comments:

ria said...

ok kalo saya la kan nk senang pakai spet mata nk cantik pkai la lens hehehe. . kalo da biasa nanti senang jer pakai lens nie x yah tgk cermin lg u. . hehee

Nor Liyana Sana'a said...

hahahha..tau tak apa..leceh an an an..saya pakai ta sampai 2 bulan. lenz dah hancur sebab lupa titik kan solutionnya dalam bekas..adoi..leceh leceh

ika honey bunny said...

tak penah try pakai contact lenss.. huhu. dame lah yati... dulu pun ingat cam cool lah rabun pakai spek. sekali, amekkauuu seksaaaaaaaaa. huhu

Nurul Mazni said...

sy plih contact lens.. skang banyak jer contact lens yg selesa pakai. klu ase2 dah boring dengan produk yg ada kat malaysia, trylah beli contact lens on9~
tapi terpulang kat masing2 gak.. plih mane yg terbaik.. hehee

kinN~ said...

kin kalau pergi kelas atau keluar jalan2 lebih prefer pakai lens.sebab tak selesa pakai spek dengan shawl.ahax.padahal tak nak orang tgk spek yg tebal.hahah ;)

sha said...

Lebih senang pakai spek. pernah cuba pakai lens tpi buat mata merah jer.. Risiko buta pun tinggi.

Pakai contact lens ni tak boleh pakai yg berwarna. Sb hukumnya haram. Klu utk kcntikan, hukumnya haram. tp klu utk prubtan, dibolehkan.

Utk mklumat lnjut, tnya la ust-ustzah..

Puan Besar Shag Yahaya said...

Shag rabun tapi power rendah je. Yg tinggi nya silau. Jadi, doktor rekemen pakai spek. But, spek buat Shag migraine dgn kerap. Jd pakai lens. Dan, makin teruk mata. Haha ;D skrg tgh tunggu duit MARA nak buat spek lain.

Btw, lens lepas YT pakai byk kali kompem terror dah pakai bukak tak sampai 1 minit pun ;)

KHAIRUNNIESA said...

pkai spect mmg leceh...org ckp klau xnk rabun tgk bnda yg hijau2 cm rumput2 yg mnghijau..tp klau rabun yg dh kritikal tu no komen la..tu org ckp je..bkn nisa ckp..heee~ =P

hani apandi said...

saya suka lagi guna spec, sebab tak banyak songeh.tp bila nak guna shawl, memang akan guna lens.hehe.

waktu mula pakai lens, memang payahh.tp bila dah lama2.senang je :)

Cik Yana said...

Cik Yana tak rabun tapi pakai lens. Hahaha~ Spek mata ada jugak tapi yang tak de power. Gatal tul nak tengok cam orang rabun sebab nampak cam cerdik je. Tapi seeloknya pakai spek la bagi yang rabun ni, lens ni bahaya kalau tak jaga betul-betul :)

AiDa AzRyN said...

hehe.. aida pun rabun gak.. aida baru ingat nak cuba pakai contact lens tapi jadi xberani la pulak lepas yati kata camtu..

lebih selamat pakai spek mata kot daripada pakai contact lens.. huhu..

zeera said...

zeera pilih contact lens . pakai spek kalau duduk rumah sahaja .
hehehe

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

OE prefer lens lah sebab senang bagi OE...

nak tips tak...
kalau pakai lens, nak keluarkan dia, cuba celup sikit hujung jari tu dengan solution dia sebelum pegang pada lens dalam mata...
senang nak tanggal...

kalau pakai mata jadi itchy... lebih baik jangan teruskan pakai sebab itu bermakna mata kamu alergic dengan silicon... nanti boleh menyebabkan perkara yang buruk...

orang yang dah lama pakai, memang jadi senang untuk dia keluar masukkan lens tu....
cuma kalau baru2 susah sikit kan...
ape2 pun, mesti kena belajar dan practice... dan barulah benda tu kita boleh buat dengan senang...
(n_n)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

cam ada plak post naz psl ni jgak kn? tapi bila fikir2, cam bgus lagi pakai spek.tak leceh. nak try pakai lens takot plak. tnggu kawen jer la kot. HEHEHE

.:Nana Farhana:. said...

pakai lens senang jer dear..tp mybe awal2 nak cuba tu, take time ckit..saya stat pkai lense mase form3..skang dah selesa da..da master da..hehe..tgk la,kalo yati rasa xselesa pkai lense, paki je spek..smart ape pki spek..
hehe..kita samela..mae kcik2 nak sgt rabun..bila da rbun btul2..mnyesal!

Cikgu Tie said...

Anak Cikgu Tie...dua org pakai cermin mata.cuba jugak contact lens,tahan seminggu ajer....terus minta nak pakai cermin mata balik.

sri juju said...

sep3 ! haha , kite same rabun lah kak :D

kalau mcm sri , pkai c.lens pun kakak sri yg pkai kn ,, cume bkk tu bole laa sndri sbb sri mmg payah nk pkai c.lens ! smpai berair-air mate ni . hahaha . lbih selesaa pkai spac laa . kt skolah pun pkai spac je :D

nurulfaridah said...

Ida suke pakai lens..
mle2 mmg susah..pas2 da biase nnti sng la..hehe

Nasuha Salleh said...

Pakai contc lens ni pon bahaya..
kalau termasuk dlm mata tu..
fuhhh
bedah la jwbnye =(

My Recent Post: Makan Ayam Dengan Bahan Kimia

HonEyBuNNy said...

mula2 pakai contact lens mmg susah....sampai berair mata....he2...tapi bila dah lama2 ok la...;-)

bunga said...

dua dua bunga xselesa pakai..contact lens bunga takut nak pakai..takut tercucuk mata..hahha..spek hidung bunga jadi gatal..hehehe..

bunga ni lau belajar selalu tegok nota kawan jer..cz xnampak apa yang lec tulis kat depan..hakhaha

zati embong said...

jat rabun jauh.tp jat xberani sgt nk pakai lens.n 1 sebab lg sebab sebelah pwer 150,sebelah lg 300. sgt cacat!haha

jd jat lg senang dgn spek, pakai bl tgk tv n drive shj. n spek 2 selalu hlg d dlm rumah. Bl hlang semua dlm rumah jd mangsa kena cari.haha

jat follow sini O.o

sarah mohamad said...

kalau saya prefer lens . memang leceh sikit tapi tak suka pakai spek . rasa cam tak kena je . hihi

yatie's EPISODE said...

yati suka pakai lens. since yati form 4, yati dah berjinak-jinak pakai lens. ecewah. tapi tu lah. risiko dia tu. t_t

d_LA said...

smlah yatie, dla pun rabun gak, dah mkn kronik jer gaya tp mls pkai spek..nk pkai contact lens takut pulak..bc pngalaman yatie lg x jd la nmpknye..wuwuuu

Amirrah Zawani said...

tgk org pakai lens warna mcm2 teringin lak.. tp takut.. nasib baik la i tak rabun.. so takda la pakai spek.. hehe :)

Ray ban said...

Pakai spec gunakan frames Ray ban tukar lens power style juga kan