Monday, January 24, 2011

♥ Ramai serang fb HOT FM pagi ni berkenaan isu blog, blogger dan blogging ♥

Salam. Macam biasa bangun pagi terus lepak kat facebook : Sahabat Blogger. Kalau tak join lagi, try la lepak sana. Sure korang akan leka. Dari nak update entry, terus tak jadi. Memang meriah la kat situ. Tibe leka komen2, ada seorang update status suruh dengar Hot FM. Ada isu pasal blog, blogger dan blogging. Apalagi, saya pun terus la on radio. 

Rupanya cerita pasal muka hadapan Berita Minggu semalam. Mengenai Blogger untung RM1 juta. http://redmummy.com/ pun ditemual dalam telefon untuk menerangkan mengenai berita semalam bila orang salah anggap dia yang mendapat 1 juta tu. hehe. Nak lagi clear, korang baca la update terbaru. RM ok. haha, ramai gak yang berkomen kat status Hot FM tu, ada yang tak percaya dengan blog boleh buat duit. Sebab blogger-blogger ni bukan jual barang pun. huhu. Macam-macam lagi la komen. Blog Mat Gebu pun disebut oii. Time tu memang tengah chat dengan Mat Gebu, Bro Framestone kat fb tu. Sempat la menyakat Mat Gebu. hehe.

Yang ni plak status dari facebook Jabatan Penerangan Malaysia. 

Pengendali Blog/Forum perlu istihar perolehan online kepada LHDN. Mengikut Akta Cukai Pendapatan 1967 dibawah seksyen 7 iaitu hasil pendapatan mereka melalui internet juga perlu dibayar cukai. Sesiapa yang mempunyai pendapatan sehingga RM2500 dengan berblog tu, hati-hati la ye. 


pssst: baru perasan dalam berita semalam ada sebut,  50-100 orang penulis blog mendaftar setiap hari.  kira-kira 150 000 blog yang berdaftar di bawah Nuffnang. fuhh, ramai juga ea. teeheee~

16 comments:

Puan Besar Shag Yahaya said...

Sbb tu rasanya tak perlu heboh duit dr Nuff kat semua. Yg tak ada belog, tak akan paham. Kan dah salah paham~

Pergh. Ramai gila noks.

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

dah ramai dah blog..tumbuh bagai cendawan. heeee....takpe, support depa....mana tau, hasil penulisan mereka lg bernas dan kental :)

p.s : tak dpt dengar radio...wuwuwuww

d_LA said...

bahaya gak ekceli kan kuar bite camtu..ada yg slh niat nt buat blog sbb nak dpt income lebat camtu..pdhal bukan sng nak dpt byk tu..

n!da said...

haah ek. tak tepikir nk kene bayar cukai. zakat bayar x?

pendapatan melalui blog ni bole dikategorikan sebagai harta ape?

a n a s t a s y e a said...

ramai betul .. cite nie kan dah lama. Tak silap saya .. tahun lepas bulan 2 atau 3, redmummy pernah keluar paper pasal buat duit kat blog. Saya pun teruja .. =)

Post Terkini: Tutorial Penggunaan Backlink Dengan Betul!

Hezesuze said...

nak blog fofuler suruh jek wartawan update kt surat kabo...esok lusa pasti ramai yg follow hahahaha

niDa said...

klu ade yg x puas ati tu die jeles la tu tgk org lain bahagia..huhuhu.. kita x tau kan mcm mn RM bersungguh2 naikkan traffic die... jgn pandai tuduh sembarangan.. bg kata kata semangat ok la..hehehe...


p/s: jom ke blog saya dan vote saya tuk contest BFF

wannurfazrini said...

fuhh , kalau i dapat duit mcm tu , diam2 je, blanja family & kawan2 terdekat shaja ! hehehe

Arief Arf said...

aihh blog pun kena income tax jugak?
nasib baik >2500 je kena. hahahahahah

emieysandra said...

ala..emiey kumpul earning utk poya-poya je, xleh dijadikan pendapatan la, huhu

:)

bunga said...

hee..bunga pom nakmasuk nuff..nak daftar..tapi bunga xtau nak buat cam ne...heee...

Mat Gebu said...

Waaaaa.....segan jeee saya..haha, apa2 pun terima kasih, bagi pakcik mat culik link blog anda yeaa.. ;-)

Amirrah Zawani said...

nasib baik pendapatan sy sikit..
hehe!! seratus pun tak smpai.. haha :D

Wan Gerrard said...

hehehe makin ramai la org masuk nuffnang ni :P

echah mashuri said...

heee,,ala...sikit je kite..nnti kalau org baru nak berblog sebab dk ingt blh duit bnyk mesti diaorg frust kn bila tau btapa susahnyaa nk dpt duit.ehhehe

ZACK ENTRY said...

agak mengarut tajuk yang dibincangkan..surat khabarr tu layak kene saman main sedap je cerita pendapatan 1 juta..