Tuesday, January 25, 2011

♥ Kenapa perlu copy entry orang lain? ♥





Hai2. Serius macam tak percaya entry semalam yang ini boleh plak kena copy dijadikan cerita dia sendiri. Bezanya, dia tak ambil story secara penuh, means cerita tang mat Gebu tak ada. Kemudian story lain ditukar ayat sedkit. Perkataan 'saya' ditukar kepada 'aku'. Maklumlah bahasa kat blog ni kan skema sikit. 'Saya' bagai plak kan. haha. 

Siapa kata saya marah, eh tidaklah. Sebab nampak dia backlink semula ke blog ni. Hatiku sejuk sedikit. Walaupun bila diperhatikan entry dari dia tu tak banyak bezanya dengan entry semalam. Saya cuma terkilan sedikit je, kalau nak ambil ayat pun mintak la izin dulu. Jangan la ambil pastu seolah-olah entry tu dia yang tulis. Sedih gua noks, da la nak siapkan 1 entry tu berjam. Ingat idea tu terus ada ke. 

Orang lain pun ada juga yang terbaca entry saya tu, tapi masing-masing tahu olah ayat sendiri. Contohnya entry pada blogger INI. Walaupun dia blogger baru, dia sendiri tahu macam mana nak jadikannya sebagai entry dia sendiri. 

Nak jadi blogger ni kena kreatif, bukan kreatif ambil entry orang lain untuk dijadikan entry sendiri. Nak tegur kat entry dia tu, tapi saya sendiri tak tahu nak cakap apa. Takut mengguriskan hati dia. Maka, cara meluahkan perasaan kat entry ni pun cukupla kot. 
Nak layan cerita ni kat Kosmo jap. haha.

UFO dipercayai mendarat di sawah padi di Yogyakarta

18 comments:

shark said...

biasanyer org y wat kopi ni org xdek idea..
aku pn pnah gak kopi entry..
hehe
tp dulu ler.
skang x dah

bunga said...

ada gak yek yang copy2 ayat bloer lain yek..xelok la..t dapat duit nuff xberkat..(jadi ustazah jap)..heee..

tq letak link bunga..muahppp..cyg yatie lebih2 la..heee...

HaNTwO said...

Kalo opy paste terus memang kejam bunyinya heheheh..kalo menggubah dan mengolah ayat2 sendiri ok la gak..

Bella said...

hye..v*_^v
tbca ngan entri nie..mmg stuju sgt2 ngan tajuk nie..adeh mmg xbek la kn copy2 and paste2 nie..org yg cam gitu msti da tbiasa mniru karangan org len dr dia skolah lg kn..xda pkembangan la cam gitu, aie sabar jalah kan.. :)

n!da said...

sabar ye cik yatie..
~ sambil berkire2, adeke aku tiru en3 cik yatie ye? hm...

harap2 bukan saye la tu ye cik yati. hoho

Hezesuze said...

oh weols tak pernah copy paste n3 uols ngeh ngeh ngeh...

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

klu naz, nk post balik..slalunya akan minta izin pd empunya post, then credit kt dia la...tak bgus nk copy semua tu... tak psl2 nnt, lembu punya susu...sapi dapat nama.

d_LA said...

kenape?kenape??hehe..eksaited sgt kot tgk en3 yatie trus copy suke2 hati..hehe

Puan Besar Shag Yahaya said...

Adoi~ Makin menjadi jadi pulak rasanya kopi mengkopi neh. Nak kopi pom, ulas lah balik topik tu dengan gaya sendiri. Hmph~

bardboo said...

sengal btol la org tu..buatlah entry sendiri..nak copy2 plak..nak minum kopi g cari kat kedai lah..hehe..

p/s: jum tukar2 banner..
Jom Lawat Blog Bardboo

ria said...

sabar je la. .:)

MiszFieqa♥ said...

eeee, taksuke copycat! =_____=

kak ina kl (1) said...

ala biasalah tu...nak senang dan tak peduli perasaan orang lain

Arief Arf said...

biasala tu kat internet ni sume benda boleh buat kan..
tapi kalau dah ade org copy maknenye its a good thing la jugak.
take it as a compliment la.
hahahaha

Ieqa Swetluv said...

sabar k betul kata arief arf, think positif je nak marah2 pun x boleh gak coz tuan punya blogger tu da dewasa patutnya kena lebih peka..

KHAIRUNNIESA said...

la..blh plak copy entry org...ni dh kes cetak rompak ckit2 ke byk2 ni..xpela..sabar je la..(^_^)

sarah mohamad said...

copycat!
tak suka .
kalau dah takde idea sangat pun , update lah mengenai personal pun takpe . dari duk copy entry org lain tuu .

fyna said...

rajinye dia nak copy kan? mesti dia nk pemes macm u ni..ish2