Thursday, January 6, 2011

♥ Hati-hati menggunakan gambar dari 'Google' ♥

Benda ni da settle pun. Da bertukar gambar pagi tadi. Aku ulas sebab apa? Sebab aku tengok ramai yang suka luahkan pandangan tapi seolah menjatuhkan orang lain. Memang la aku tahu, 'tu blog korang. Tak suka boleh blah.' Tapi cuma 1, tolong la hormat hak milik orang. Da tahu kesalahan, apa salahnya minta maaf. Kadang-kadang kita tak sedar salah kita.  Kita ni tak perfect, aku pun tak perfect juga kan. huehue~ peringatan untuk diri sendiri dan yang terbaca ni. 
Salam. Malam tadi haru biru juga dunia blog kan pasal satu kes hentam blogger femes ni. Mungkin dia 'tak sengaja' tergoogle. Aku dapat tahu pun dari blogger Sherah. Mesti korang da tahu kes ape kan. Semalam semua dok ulas pasal benda ni. Aku bukan nak hentam sesiapa atau nak sebelahkan sesiapa pun. 

Motif entry tersebut? Banyak point baik kat situ. Pasal fesyen yang mengarut-mengarut sekarang: skinny jeans, baju ketat, riben kat kepala, baju dan tudung macam pelangi.  Betul, aku setuju. Tepek gambar kat blog pun jadi isu sebab blog jadi berat. Orang kata ambil point yang baik je kat situ. 

Ada yang sokong entry tersebut, ada yang tak kan. Ada je perempuan yang dok sama hentam blogger femes tu. Cehh, bukan muka kau, kemain kau sokong kan. Cuba la gambar tu, gambar kakak korang ke, adik korang ke sahabat handai. Confirm punya la korang sentap. Yang aku tak setuju, guna gambar orang tanpa kebenaran, konon-konon 'google'. Siap petik nama blogger sebagai contoh, Fatin Liyana, Irine Nadia Marcello, Cik Epal. aku rasa tu semua blogger femes. ya, confirm ramai yang kenal kan? hehe. teman wanita kau pun tak terlepas dengan fesyen-fesyen macam ni kan. Tu je aku pelik, kenapa tak letak gambar teman wanita kau sebagai contoh?

Orang kata, dunia internet ni dunia tanpa sempadan. Ye, aku setuju tu. Beberapa hari lepas pun aku da sentap dengan seorang crafter, boleh plak design craft aku kena copy. Kenapa aku kata kena copy? Sebabnya aku selongkar album gambar kat fb, dia tak pernah buat design camtu. Baru-baru ni baru design tu wujud. Mungkin dia pun sama kot. Google design craft, then terjumpa design aku, then cedok. Punya la besar watermark aku, langsung tak berfungsi agaknya. 

Design ni yang kena copy.

Tak kisah la kalau nak buat bentuk dress, tapi cuba la kreatif sikit dengan buat gaya lain. Contohnya letak riben ke kan. Bila fikir balik, aku jadi cool. Sebab orang kata dunia internet, dunia tanpa sempadan. Tu risiko yang aku kena tanggung. muahaha. Naseb aku tak down gila time tu, kalau tak. memang tutup kedai gak la. 

Sabar aje la kan. heee~






28 comments:

Mawar Merah said...

Oh. Bersabarlah. Copycat merata2. Sy pun slalu terkena. Xpe. Diorg jadikan kita idola mereka tu. Huhu (^.^)

Shag said...

Internet dunia tanpa sempadan je bukan tak ada peraturan. Kiki :P

n!da said...

sabar ye cik yatie.
erm, saye kurang tau pasal bloger femes n google search pic die tu. fida ke? hmm..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

haih...

dunia dunia...

echah mashuri said...

terlalu copycat pun xbleh sbb tuh kraft tgn org kn.hehe..

aliesha kirana said...

ade gak terbaca entry tu..hohoh..mmg panas tp ade btolnye gak..cuma xelok la die letak gmbo tu..memburukkan orang.

izyanty collection said...

kes pe nie, erkk tak tau pun, apa yg kecoh kemarin...sgt buzy smpai taktau pe2 nie..heheh

eT said...

mmg xder sempadan...
no limit...

Admiral Hafiz said...

ni mesti kes fatin liyana kan?

2 la...
kita kne berhati2 dgn dunia internet ni
orang leh wat apa2 sje pn dgn gambar kita


Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

fathiahRAIHANA said...

laa .. design nie pom org tiru ke ? sabaq je la . hehehehehe . akak kene la bangga sket :D:D
kesian org yg tiru tu , tak bijak cm akak :D

HonEyBuNNy said...

itu la...dunia tanpa sempadan...;-)

Hezesuze said...

oh kalo weols nak copycat sesuatu contoh kek kawin....weols akan mintak izin tuan blog nye hehe

PuanBee said...

rilex ajer lah, nk buat cam mana! hihi

Yann Mazian said...

sabar okeyh.
letak watermark kat gambar tuh besar2. betul2 kat atas gambar tuh yati. jangan letak kat tepi2. huhu.

pasal blogger femes tuh, yann ada baca gak. mmg tak patut blogger yg buat entri tuh rembat gambar FL tanpa izin. huhu.

Wan Gerrard said...

masalah ea sekarang gambar2 ni..cantik craft tu ^_^

saya_arief said...

nak curik ....

sri juju said...

sabar kak yat . copycat mmg bgitu ! ;)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

tu la, kdg..dah letak watermark pun cam tak fungsi jer kan? hehee...

takpela, manusia kan..nak cedok pun tak pakai otak. lucu. pastu yg tang blame2 tu..lagi lucu. lupa kot falsafah nobody perfect. wuwuwwuu

feltralicious said...

Salam,

biasala tu dunia internet, payah nak cakap. tp akak suggest yg watermark tu letak kat tengah2 so susah org nak crop mcmn pn tak dpt bg ilang watermark. klu dah letak watermark tu , sdiri nak edit buang watermark pn dah tak leh melainkn pic yg original masi ada dlm simpanan.

nub said...

hahha..macam2 na...

Isyraq said...

huhuhu... laen kali letak watermark tu melintang X... huhuuhu... kawan isyraq pernah report kat SKMM pasal gambar dia kena copy lepas tu dijadikan contoh sebagai remaja teruk padahal dia dah kahwin... web tu dh tutup lepas tu kena denda dan saman malu. so peeps beware k.

miszlullaby said...

buatla design kebaye pulak lepas ni.=)

ahsfantasy24 said...

susa betul org kite nk lari dr plagiat nei,
filem2 pn same, adui..

SperMAtids BloG said...

nseb bek anda xda reben kat shawl..ahhaa

Anonymous said...

fasal nie kena sabor..sakit hati sikit memang ler..bukan susah org nak cedok,ciplak,caras ke or whatever..dunia tanpa sempadan kan..kalau iman dia kuat pasti dia tak buat benda nie..jangan risau esok dia dapat balasan ler tu..hu hu hu So keep up yr gd work dear..All the best!!!!senyum...

alinac lover said...

sebab tu skg mlas nak google gambar..kira jela buat gambar sndri.. malas da haa..

kinN~ said...

macam2 perangai dah manusia skang ni.huhu

Phat Lee said...

gua neutral je dalam hal ini....takpe en?