Tuesday, November 9, 2010

♥ Katakan Tak pada Stalker! ♥

Apa rasanya bila kena stalk? Tak best kan. Lagi-lagi orang yang kita tak kenal sibuk nak tahu pasal segala benda yang kita buat. That's why, facebook saya makin berkurang orangnya. Hanya mereka yang dipercayai berada dalam tu. huhu. 

So, saya baru la seminggu tahu pasal benda ni. Tak sangka plak ada settings macam ni. Syiokk plak. Kalau kita pilih filters pun, orang lain still boleh nampak gambar yang kena tag kan. Tapi kalau pilih settings ni, confirm tuan facebook tu sahaja boleh nampak gambar tersebut. Kiranya, stalker tu pun da tak ada peluang nak tengok gambar kita yang kena tag tu. 

Saya pun da try. Dan kemudian cuba guna acc facebook my sis untuk tengok gambar yang orang tag di wall saya. Resultnya: memang tak ada gambar tu. Bila masuk guna acc sendiri baru boleh nampak gambar tu. 

Ok, buat mereka yang da tahu. senyap-senyap je ok. Saya cuma nak kongsikan dengan mereka-mereka yang senasib dengan saya. muahaha.

 Klik pada privacy settings. Then, customize settings.

 Akan keluar bahagian macam ni. Cari "Things others share." Kemudian pilih pada "Photos & videos i'm tagged in". Seterusnya pilih pula, "custom" edit.

Korang akan nampak kotak tu keluar. Then pilih, "These people. Only Me".

Rasa hidup aman sikit sekarang. ngeh2.




26 comments:

Kamil ace[tm] said...

dh lme tau..(poyo kejap)..hahaha

syAzAnA said...

aman sikit dunia. muehehe

Admiral Hafiz said...

la...
baru taw ke?
hehe



Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

Suey Al zahra said...

Oo boleh cuba ni...
Dah pernah buat ke?umm..

Bagus lah mcm ni kan (:

HonEyBuNNy said...

ya btul tu....nak cuba gak..

d_LA said...

skang ni dh jrg bukak fesbuk..xde mood nk update..huhu..btw, leh try ni..

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

mmg bengang giler arr klu kena stalk ni...
fesbuk naz, mmg setting abes2 private..mmg sedaya upaya tuk membataskan tuk para stalker2 tegar tu..heee

ada album siap hnya tuk bbrapa org jer dpt tgk..muahaha...jahatkan? :P

tapi camtu la...stalker tegar ni, kita msti ati2..cz dr situ dier kan cari apa jer yg ada...

btw, yati...if tak tau...friend pun kita leh settingkan, hanya kita jer bole tengok..org len terutama stalker tu takleh tgk. heee

Rara Farah said...

ha...sy tatau...metaceh.share..hehe

IzzaH si pari pari said...

buat jgn tak buat~
sy tak penah kena stalk
hehe (^___^)

dak eina said...

hihi sy msih ade dlm fb kamu..suka3

MiMiEy :) said...

good info :)



p/s ;
akk, saya dah jumpa mimie.
tp dy cakap dy x nak dtg at akk.
dy x nak tingglkan lee min ho.
so macam mane?
hahahaha

♡ Sutera Kasih ♡ said...

good2..sila prv8 kan smua dan set utk org2 tertentu shja hehe

Cik Yana said...

hee~
cik yana kan lagi kejam,,
sbb ade gurl tu kan die mcm ade konteks ex cik yana,,
kirenyer pape wall cik yana mesti die gitau kat laki x gune tu,,
menyibuk je,,
last2 cik yana filter die, die sorang je tak leh tgk wall cik yana,,
gambar sume pun tak leh tgk,,
hahaha~
frens lain bley tgk,,
hahhaa~
pdn muke,,

wannurfazrini said...

kadang2 stalker ni best kot . nmpak sgt dia tehegeh2 nak tahu psl kita . heheheeh

AiDa AzRyN said...

Yes!! Ada baru je setting~ thx cuz gtaw~ XD

F.I.C.K.R.Y said...

SAY NO TO STALKER ~!!!

zeera said...

macam mana nak taw ade stalker kew tak?
tapi skg nie ramai giler stalker and faker kt fb
so hati hati la :)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

grr grr pinky ! zama ikut step pinky sebulat2 , hihihi :D

HaNTwO said...

pokcik baru tau..nampak ngat pokcik buta IT heheh..

sri juju said...

yeah ! plih org yg tepat je ! :)
sokong ! sokong !

Un Phat Lee said...

apakah itu facebook? aa?

.s.o.f.i.a. said...

facebook.............??? makanan baru kat kepsi ker???? bunyik cam sedap jer..... he he..... =)

BondaRayyanRaimi said...

owh... yg ni mmg dah tau.. tp ttp nak ucap thanks sbb slalu post entry pasal info2 yg berguna ni...
err lupa.. salam ziarah... :)

~cik manis~ said...

manis pum ade buat setting ni. hikhik.

syirakhalid said...

ooo...baru tau..balik ni nak terus setting la..tq yang!

Tomato Gurl's Life said...

xsuka stalker tp cik tom pun pernah jd stalker..hehe