Friday, October 1, 2010

♥ Buat header yang simple ♥

Salam.

Ada yang tanya macam mana saya edit gambar yang ini :


Sila abaikan perempuan itu. hehe. Mereka tanya macam mana nak buat border yang transparent tu. Itu istilah saya la. kehkeh. Macam biasa, saya edit gambar di Picnik


Masuk web Picnik then, klik Get Started Now!. Lepas loading, Upload a photo. Pilih gambar yang korang nak edit. Da settle, follow nombor kat atas.

1. Tekan create.

2. Tengok sidebar kiri, pilih Basic.dan seterusnya Geometric.


3. Akan keluar kotak macam kat atas warna hitam gelap.

4. Nampak kotak Sticker properties. Itu la yang perlu di adjust.

5. Pada scroll bawah tajuk Fade, korang boleh pudarkan kaler jadi transparent. Nak tukar kaler, pilih kat atas tu.



6. Masukkan text. Da siap. Tulisan tu pun boleh dipudarkan. Ikut step macam kat atas. Adjust peratus Fade.

Da siap! Gunakan kreativiti sendiri untuk edit gambar anda dan jadikan header blog.. Hehe.

Untuk soalan elmo yang jerit kat kotak sebelah ni, sebenarnya header sekarang bukan yatie yang buat. Tapi menang contest dari Budak Nakal. Boleh try usha tanya dia kot. hehe.



20 comments:

Cik Yana said...

cik Yana tak pandai buang background kt blakang,,
huhuhu~

Pinky Pixie said...

> Cik Yana : itu pakai photoshop kan yunk.. hihi

elmo blurb said...

NGEE ^^ TIBA² RASA MACAM ADA ORANG PANGGIL . THANKS DEAR . I'LL TRY DO IT OKEYH :)

Pinky Pixie said...

> elmo blurb : woah, da muncul. cepatnya.. haha. ok dear. =)

saya_arief said...

tolong buatkan satu cikgu..
boley ka..?
:b:

syirakhalid said...

bolehlah try nnt ni..hehe

aliesha kirana said...

xpenah guna picnik..eheheh..nnati nk try r..cmbest jer..kui3

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

salam pagi :)
emm, teringin jgak wat header and layout blog sendri, tp blum kesempatan. dlu rajin modified itu ini, plg ske edit2 gmbo..tp msa amat membataskan. buhsan dh tgk layout blog sndri..hehee

d_LA said...

wahhhh best ni, pelagi ngan segeranye dftr trus :l:
thanx ya :m:

HONEYBEE ANJELL said...

picnik memang best! :D

.s.o.f.i.a. said...

ahhhhhhh!!! takde, takde!!!! aku nyer header lawa lagi...... katakila.com buatkan...... muahahahhahahahha!!!!
(ayat tak puas ati.... he he......)

Un Phat Lee said...

wah.baguslah lu.hebat2.ehe XD

Pinky Pixie said...

> saya_arief : utk ko charge mhal sikit la.. kahkah

> syirakhalid : slmat mncube..kehkeh

> aliesha kirana : mmg best ouh.. hekhek

> Syarifah Nornazrah Al Yahya : hoho. tu la, kne curik2 mase buat sume ni kan.

Pinky Pixie said...

> d_LA : yg ni terus gune je. xperlu dftar rasenye. hihi

> HONEYBEE ANJELL : haha. terbaik kan!

> .s.o.f.i.a. : itu buat pkai adobe photoshop kan yunk. hasil dia mmg la lg mantop. haha

> Un Phat Lee : lu lagi hebat kan. kahkah

syaza kelyza said...

wahhh , nak cube try la , macam besh jek ^^

good info dear ;)

Pinky Pixie said...

> syaza kelyza : thanx ya =)

srijuju95 said...

hik3 . nk buat2 :)
mkaseh sharing ! :)

hamzah ian said...

weh.. hehe.. aku nak background pink.. hehhee

MiMiEy :) said...

akk punya header semua lawa2..
akk mmg kreatif..
:)

Pinky Pixie said...

> srijuju95 : welcme. kalo jd, tunjuk la nnti.. hehe

> hamzah ian : cett. lu lyan pink juga ke?

> MiMiEy :) : haha, xla yunk. yang baru ni bukan akk buat. kan disponsor.. kuikui