Monday, September 6, 2010

♥ cara-cara mengawal hantu ♥

Salam semua. Mentang-mentang bulan puasa kan. Berani la konon nak cerita pasal hantu. Haha. Ni tips yang saya peroleh dari  


Saja nak letak kat blog ni supaya saya mudah nak praktikkan. Kahkah. Gambar memang tak berani letak. Nanti saya yang ngigau malam-malam plak. Hihi.
Tip 1: Hantu Pocong
Hantu yang berbungkus macam lepat pisang baru masak ni memang mudah cari kelemahannya. Kita hanya perlu bukak tali pengikat di atas kepalanya dan tarik kain balutannya. Sudah tentu dia akan berasa malu kerana dia tidak pakai apa apa pun, selain kain kapan pembungkusnya tu.

Tip 2: Hantu Langsuir
Dia ni suka pandang muka kita, jadi beranikan diri anda tenung balik muka dia sambil jelir-jelir lidah. Kalau tak pun tunjuk cermin muka kat dia, pasti dia tersipu-sipu malu.

Tip 3: Hantu Pontianak
Hantu yang suka ketawa. Kalau terserempak dengan dia, kita pun mestilah ketawa sama. Kalau boleh kita cuba mengilai lebih kuat dari dia, tentu dia boring.

Tip 4: Hantu Raya
Hantu ni suka beraya dan suka menyamar jadi tuan dia. Cara mengalahkannya senang saja, sambutlah hari raya tiap kali jumpa dia, bagi duit raya, ajak main meriam buluh, suruh kacau dodol atau jaga lemang. Tentu dia tak kacau kita sebab banyak kerja dan aktiviti lain dia nak buat.

Tip 5: Hantu Galah
Hantu ni la yang paling tinggi di muka bumi. Kalau terjumpa dia, kita hendaklah meniarap. Pasti dia tak perasan kita ada disitu.

Tip 6: Hantu Jerangkung
Dia ni ada kulit tapi nipis. Tinggal rangka saja,dan paling mudah untuk menewaskannya. Kita hanya perlu tunjal dahinya dengan telunjuk dan lihat gerak-gerinya mengimbangi badan untuk berdiri tegak.

Tip 7: Hantu Toyol
Lagi senang kalau nak kalahkan dia, bagi duit satu sen berguni-guni nanti dia ingat duit emas, lepas tu dia pikul bawak balik bagi tuannya. Lepas tu sah-sah lah dapat penampau Jepun dari tuannya kerana mana nak tukar duit satu sen banyak-banyak tuh!

Ha, bagus kan tips ni? Miahaha. Jangan marah di bulan Ramadhan ni. 

29 comments:

Isyraq said...

ahahaha... ingat betol2 tadi... hehehe....

syirakhalid said...

hahahahaha!

Pinky Pixie said...

> Isyraq : betol la tu.. haha

> syirakhalid : aipss. siyes ni.. haha

CahayaCintaIlahi said...

hehe..hantU takOtnyeee..huhu..tp ade gak tips2 nk kawal hantu ek..tanx for sharing.. :))

cik tomyam said...

bhahaha.

hang wat cek tergelak2 atas katil

Yann said...

mongek..hehehe
nanti kalu wa jumpa hantu, wa suruh u kawal

Pinky Pixie said...

> CahayaCintaIlahi : kehkeh.. ade.. tu tips nya.. =p

> cik tomyam : haha. jgn jatuh katil suda.

> Yann : boleh2.. tada hal. kahkah

n!da said...

yatie!!! kelakar giler en3 nih.. hahahahha.. tegelak sorang2 dah nih.. hehe..

CahayaCintaIlahi said...

hehehehee....tp macam tak logik nye kalo nk wat hahahahaha

saya_arief said...

nanti nak try smua tips ni..
nk taw jadi ke x..
rase nye lari dulu kowt.
haha..

fara said...

best tips2 ni! huhu~

Pinky Pixie said...

> n!da : yt plak tergelak bace komen nida.. haha

> CahayaCintaIlahi : kalo ade bran leh cube.. kehkeh

> saya_arief : aipsss, xkan ank laki x brani kot.. haha

> fara : praktikkan taw. haha

HONEYBEE ANJELL said...

hahaha yati buat akak gelak lah! igt nak control hantu betui2 tadi! XP

sri juju said...

header bru !! cute meyh :DD

oh ye . topik ni .. wauu ~~
SERAM ~~ :D tpi bole k cntrol hntu .
hntu cntrol kite adlh kak :P

naz said...

dah pernah baca tapi tak berani buat hahaha

Pinky Pixie said...

> HONEYBEE ANJELL : try la sis mel. haha

> sri juju : erk. cute ke..haha. boleh la.. try n test dlu. haha

> naz : haha. samela!

ayin~weeweet said...

nk tips hantu gigi plzzz hehe

Pinky Pixie said...

> ayin~weeweet : haha. ade ke hntu gigi?

❤フィザAzhafizah said...

suspen je nak bace...tp..lawak rupenyer (:
tips berguna gak tu
join giveaway jom

Pinky Pixie said...

> ❤フィザAzhafizah : hoho. xde gmbar hntu kan. dun wory. =p

❤フィザAzhafizah said...

gudgud..risau klo bace nnti terbyg2..klo letak picta..lg r..nasebnaseb..hihi..tp xde keberanian lak nk buat care camtu..haha

Pinky Pixie said...

> ❤フィザAzhafizah : taw xpe. biasenya kalo entry hntu msti org letak gmba antu kan.. haha. tiada kberanian di situ.. haha

Eryati said...

hahahha..tergelak d wala pagi la pula...nt sy try praktis ni

kata kila said...

semangat baca.hahaha.sabar jelah

Pinky Pixie said...

> Eryati : go2. cayok. hehe

> kata kila : huhu. jgn mara ye syg. =)

HaNTwO said...

cehhh ngatkan betul2 tadi ;p

Pinky Pixie said...

> HaNTwO : haha. betul pe. =p

zuhanismohamed said...

ehehe..lawak sikit ni..

Pinky Pixie said...

> zuhanismohamed : hihi. x mara kan.. =)