Monday, August 23, 2010

♥ Perempuan materialistik ke? ♥

Salam. Agak terkejut juga dengar perbualan seorang jejaka yang meluahkan isi hatinya kepada DJ radio X.fm. Korang boleh check link INI.   

Sungguh, rasa macam memalukan plak bila dengar perbualan antara Cheryl n Samad ni. Ada yang komen video tu cuma fake aje disebabkan nama pihak terlibat iaitu Cheryl dan Samad sama seperti Cheryl Samad aja plak kan. Kira macam propaganda dari Xfm sebab nak populariti mereka naik balik kot. Mereka yang cakap la. Saya tak dengar Xfm, maka saya tak tahu, hehe. 

Sebenarnya kalau di alam realiti pun maybe memang ada kot. Yela, lelaki ditinggalkan oleh tunang dia disebabkan kewangan laki tu tak stabil. c perempuan nak kahwin tentulah dia akan fikir tentang masa depan dia. Tak semua perempuan sanggup hidup susah kot. Tapi ayat yang tak boleh blah bila dia kutuk c samad  dengan kata tak ensem. Haih, kalau dia tu cun sangat pon, tak perlu kot nak cakap macam tu. Kenapa sekarang baru nak pertikaikan kehenseman tunang dia. Hoho. Sebenarnya rupa ni tak bawa ke mana pun kan. Bila tua nanti, korang masih ada kulit gebu dan mulus juga ke macam sekarang? Ha, lain la kalau ada cucuk something kan.. Ahakksss.

Malas nak ulas panjang2 kan. Yela, masing-masing ada hak nak tentukan life sendiri. Cuma perlu lah selesaikannya dengan baik. Buat c lelaki di luar sana, berusahalah memperbaiki hidup anda. Jangan hanya berpuas hati di sesuatu tahap jer. Sebab memang duit amat diperlukan zaman sekarang ni. Susah nak cari benda yang free sekarang kan. Buat perempuan pula, janganlah hanya memandang paras rupa dan kekayaan sahaja. Sebab Allah boleh tarik rezeki seseorang tu sekelip mata aje. Dan buat diri saya, hargailah mereka semasa mereka masih ada. Yeay. 

Gambar sekadar hiasan. Saya nak cari laki kaya juga boleh tak? hihi. =.='


31 comments:

Nisa A. said...

ade perempuan yg materialistik utk kepentingan diri.

ada yang terpaksa jd materialistik utk masa depan yg terjamin.

mengikut nawaitu masing2 :)

Pinky Pixie said...

> Nisa A. : betul la kan.. erm, setuju2.. hehe

Nisa A. said...

tapi sebenarnye ade ke alasan sebenar utk menjadi materialistik??? hehee
dalam hidup byk persoalan.
and human are great at making excuses for themselves. this what we call self serving bias
:)

dak eina (◕‿◕) said...

aloh malunya kte sbg pompuan...eh2 bru perasan nme cheryl n samad..hahaha

Pinky Pixie said...

> Nisa A. : kalau kisah yg pbualan tu, rasenya macam saja crik alsan nk tgalkan laki tu. entahlah, hidup dia. dia yang tentukan.. hehe

> dak eina (◕‿◕) : ha, taw pom. kehkeh. glamer cheryl samad.. ekeke

kyo_9 said...

hidup Samad.. siap dah beli lori tuh~ bak kata DJ, "love love love"

kui3

Atsuko Ichirou said...

materialistik nie perlu la....t dah kawen takkan nak makan pasir kot...

ZACK ENTRY said...

materialistik untuk kepentingan masa depan?bukan kene bersyukur apa yang ada?

bukan lelaki kene memahami perempuan..perempuan juga perlu memahami lelaki..nobody perfect



latest entry Air Mata Wanita

GURU BESAR LYD a.k.a MAKCIK LYD said...

aduhai..dahsyat pompuan mcm neh....ini terlalu materialistic neh...kesian lelaki neh...

F.I.C.K.R.Y said...

Salam wahai bakal awekku... (apa kes nie?!)

Sebenarnya tak salah kalo nak carik lelaki yang berharta kerana ader sepotong hadis dari Junjungan Besar Rasulullah yang bersabda :

"Seorang wanita dikahwini kerana empat perkara; kerana hartanya, kerana kecantikannya, kerana keturunannya dan kerana agamanya. Maka pilihlah wanita yang taat beragama, kerana dia akan dapat menuntun tanganmu".
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Justeru, apa yang boleyh kite rungkaikan dari sini ialah sedangkan lelaki sendirik pon disarankan agar mencari perempuan yang berharta.

Ironinya, apatah lagi kalo keinginan si perempuan nak carik lelaki yang berharta sebab si suami arr yang bakal menggalas tanggungjawab hakiki sebagai seorang ketua keluarga mithali yang harus memberikan nafkhah kepada isteri dan anak-anaknyer...

Kesimpulannyer, akak sudi tak nak kahwen ngan saya nie?!

(*nie tengah still teruna sweet 19teen taw....)

Sila abaikan statement di atas, hormon beliau dah start menggatai tue~

✿ YANN ✿ said...

niat tu nk kene betul sebenarnya. kalau dapat lelaki yg baik + berduit, itu dh kira rezeki pompuan tu. tapi jgn lah pulak berniat tak baik. huhu.
yg penting adalah niat. kaya @ tidak, kalau kena dengan caranya, insyaAllah Allah tak lupa nk berkati hidup kita & si lelaki tu. :d

Syariniey Amran said...

setuju2.
rupa penting utk anak y cumel
teheee
tp rupa bukanlah segala-galanya jugak kannn.
:)
y penting hepi dgn c dia walaupon idop xkaya.

♥ Roshazzy Shag ♥ said...

hmph. no komen lah psl kes ni. haha. klu ni kes btl, pmpn tu tak patut cakap dekat laki tu die tak hensem and miskin. kau dah nk tinggalkan laki tu, biarlah cara sopan. tok sah lah nak kutuk kutuk.

tp laki tu pun salah. why nak suruh bro love tu setel kan problem die. kan dah aib kan diri sendiri. haiyo.

Tomato Gurl's Life said...

materialistik bahaya tue..pe2 pun niat masing2...huhu

ezzu said...

kalu memg dh jodoh dpt lelaki yg x kaya cm mane...???hehehehe...
xkn nk tolak kot....
(jgn terasa just kalu jer...)

Fara said...

wahh..meterialistik sungguh sicomei nih..x per..klu dh dpt laki kayo jgn lupo wat GA lagi power..adiah nyer pon lh up..okeh..
p/s:akak ada tag pinky..sila la terjah..ok...

Pinky Pixie said...

> kyo_9 : hoho. tp prempuan tu xnak naik lori. kuikui

> Atsuko Ichirou : betul gak. tp jgnla ditinggalkan laki tu mcm gitu. hoho. siap kne kutuk. dia pun ade hati gak.. hehe

> ZACK ENTRY : betul. kne gve & take antra 1 sama lain kan.

> GURU BESAR LYD a.k.a MAKCIK LYD : kesian ditinggalkan.. huu

Pinky Pixie said...

> F.I.C.K.R.Y : walaweh, lu buat gua malu kan. haha. erm, boleh cari mcm tu. tp tinggalkan lah lelaki tu elok2. putuskan pertunangan dgn cara baik. =)

> ✿ YANN ✿ : yela, kawen dngn laki tu sbb dia bnyk duet. laki pnjual beger tu x dpt blnjekan dia pape. tu yg kne tgal. kehkeh

> Syariniey Amran : kbhgian x leh dijual beli kan.kan. hehe

> ♥ Roshazzy Shag ♥ : haha, konon boleh settle on air la kot. last2 amik ko.. kuikui

Pinky Pixie said...

> Tomato Gurl's Life : yela, sebab life dy sndri kan.. hehe

> ezzu : haha, statement tu main2 je la.. =p

> Fara : kehkeh, akk ni. org main2 jer la. ok2, nnti sy terjah. =.^

Hezesuze said...

uiks betul tu..zaman skrg kene carik bf yg cintakan kita + kewangan yg kukuh...lagik2 skrg sume barang dah naik erge kan...huhu

kalo takat kasih sayang jek tp duit xde (kira bg xkej) baik putus jek...huhu

wannurfazrini said...

eh suara si popan dlm vid ni dgn cheryl samad sama ke ? takkan ?


http://fadzforfun.blogspot.com/2010/08/aku-perempuan-materialistik-so-what.html

echah mashuri said...

sikit2 tu perlu jugak..huhu
nnti da beranak pinak ssh lak..
tp yg kes smad tu oke3la..sbb dia pun ade lori kn..kui

srijuju95 said...

ngee ! sdeh je lelaki tu , prempuan tu mmg mterialistik la kak .

Ct DJa said...

ye, saye pun dgr gak. mungkin pompuan tu salah dengan tindakan agak kasar beliau. tp, nak kate 100% pompuan tu salah xjgak. maybe dea da juta2 kali ckp (okeh, over!) kat laki tuh suruh carik keje laen. smpai dea dah xtahan. mane tau, surrounding punye tekanan. sape tanak hidup yg lebih smpurna kan? mmg la kalau bcinta tu xkesah sgt. tp kawen? ish. bukan memandang rendah kat penjual bege. tidak!! cumenya, mungkin boleh jdkan part time sementara nak besarkan pniagaan. smtara tuh, apekate carik keje yg stabil siket smbil2 boleh kumpul duit kawen jugak modal bniaga. haa, cabaran utk laki tuh, tunjuk balek kat tunang dea yg dea boleh bjaya, kaye jugak emsem! ;p

kalau hanye propa, bagus la. ;p
pendapat as perempuan. bg saye perempuan bukanlah memandang harte semata2. hati budi adelah kedudukan teratas, kemudian hartanya! wink2! ;p siapa tanak kehidupan yg lebih smpurna.



psst: lagi respect kat laki2 yg kumpul harte dgn titik peluh sndri dr harte fmly! yoshhh~ ~


over pulak komen kannnn ^_^V

Pinky Pixie said...

> Hezesuze : semuanya penting kan kalo nk idop bhgia.. hehe

> wannurfazrini : ish, mane ade same. name je kot same..

> srijuju95 : haha, taw xpe.. nk buat cmne kan. naseb bdn..

> Ct DJa : wow! pnjg gile komen tu. hehe. rase2nye dua belah pihak salah kan. masing2 punye life, pndai2 la mereka.. hehe

Ery Farieha said...

semua perempuan nak hidup terjamin kan di masa hadapan?

tp perempuan ni agak melampau
dengan cara die cakap
mmg cam mintak pelempang pon ade
hahaha

Nurul chumel said...

harta benda nih sementara. tak pyh kaya sgt kot. yg penting mampu bg cukup mkn minum,pakaian and tempat berteduh..dah cukup bg i. :)

Pinky Pixie said...

> Ery Farieha : kan boleh setlle cara baik.. hehe

> Nurul chumel : huhu. betol tu yunk. tp tula semua org lain2 keinginan.. hihi

nairaariaa said...

hmm..huuu...sy stuju dgn cik pinky...btol la..kal parent nak bagi anak gadis die pom die msti nak yang mampu jage..kal keje takde sape nak...kan3...bukannye nak pk duet,tp nak mase depan yang cerah...hehe...smgat lak sy nie...konpius...pose ke tak nie...aikk..huuu...

Isyraq said...

dan bukannya semua laki gilakan pompuan cantik sahaja... ada jugak laki yang x sanggup hidup terlalu senang! kenapa: bimbang jikalau harta mengatasi agama... anak2 akan lalai dengan harta.... makin menimbun dosa plak.... huhuhu...




p/s saya bukannya nyah ok!

Pinky Pixie said...

> nairaariaa : yupp, semua mak n ayah nak tgk anak dy senang kan.. erm, ade pro n contra juga di situ.. hihi

> Isyraq : ye2. betul tu. pndangan masing2 kan. kdng2 harta ni boleh buat kite lalai.. =)
eh, nyah? haha