Friday, July 16, 2010

♥ Lihat statistik blog ♥

Salam.

Saya nak share sesuatu hari ini. Mungkin ramai yang sudah tahu. Tapi kita tak boleh nak samakan dengan mereka yang baru nak berbloging. Mungkin ini perkara baru. Saya sebenarnya suka check stat di Blogger in Draft. Klik sini untuk mereka yang tak jadikan Blogger In Draft sebagai default dashboard. Saya cuma bookmarks kan sahaja di mozilla firefox. Sebab kadang2 ade setting kat post selalu lari. Kalau da bookmarks, senang nak check siapa yang lawat blog Pinky Girl Talk ni.. Euuwww, tiba-tiba geli dengar nama blog sendiri. Hahaha

Jom kita terjah statistik ni.


1. Masuk ke dashboard. Klik "Stats". Kalu yang tak ada, masuk ke laman web ni dulu. Blogger In Draft. Nanti akan keluar perkataan tu. 



2. Anda akan nampak ruangan Overview, Posts, Traffic Sources, dan Audience seperti gambar di atas. Pilih la mana-mana yang anda nak. Samada nak lihat secara keseluruhan, entry yang kita post, sumber trafik dan siapa pembaca kita. 

3. Kemudian kita boleh pilih sama ada waktu-waktu bila blog kita hangat. Haha. Pilih sama ada 'now', 'last day' dan lain2. Blog saya tak hot, statistik pun sedikit je. Haha.

Saya paling suka part yang ini. Ada pada traffic sources. Keywords yang menyebabkan ia masuk ke blog saya. Ngeh2. Ada yang cari gadis cun mata rabun la, gadis cun rabun & gadis cun berkaca mata.



Maka sempena ini, saya akan menghadiahkan gambar untuk mereka yang mencari gadis cun berkaca mata... 









Cun tak? Pakai glasses n tudung.. Sesuai jadi menantu kan. Ok, larikkkkkkk... =D



15 comments:

ciknamr said...

hehehe best!! thx :D header baru lah!! comeyl nye die.. ^__^

Pinky Pixie said...

> ciknamr : thanx yunk. layout bertukar. header pun org suruh tukar. haha. design lain sikit jer pun.. ngeh2

sri juju said...

a'ah .. header bru .. comel ! comel ! ..


o0o ye ! thank 4 d info about draf stat 2 ..
:)

Pinky Pixie said...

> sri juju : header yg sering btuka2. abaikan. haha..

orait.. welcome =)

mier yuyu99 said...

makin comel blog dy....:D

Pinky Pixie said...

> mier yuyu99 : hihi. thanx!

QBA said...

ngeee tumpang lalu...

syirakhalid said...

maceh yatie for the tutorial..
akak dah tau mcm mn akak punya pulak..hihi

dunspeak♥ said...

gadis berkaca mata sgt cun! hehee

Pinky Pixie said...

> QBA : lalu sini kene tol taw. 2 kupang meh.. hihi

> syirakhalid : welcme.. lpas ni boleh intip2.. huhu

> dunspeak♥ : mmg gadis luar biasa kn.. haha

Syariniey Amran said...

salam..

tips tu xde la, sya pun xreti sangat.hehe. tapi selama ni sya jaga diri betul2, means ape yang die xsuka, kita elakkan.dan kalau jadi ape2 yang die sepatutnya tahu, kita bgtaw terus, jgn simpan sampai die tahu sendiri, nanti kepercayaan die kat kita mudah hilang kalau macam tu, lagi 1, kalau dapat peluang jumpe, jgn sia-siakan, guna sebaik2 peluang untuk tambahkan cinta dan sayang, biar pertermuan tu bermkana lah lebih kurang, baru die rindu lama.ahaha :) camtu la.panjang lebar lak.hee

p/s: comey gi;a teddy bear pakai tudung.hehe

Pinky Pixie said...

> Syariniey Amran : thanx yunk utk komen yg pnjg lebar tu.. hehe..

comel kan.. huhu

Zulfahmi Abidin said...

^___^.ilmu baru nie.tapi fahmie pakai www.statcounter.com lagi detail kot..klu awk nk tgok contoh.kat blog fahmie bawah skali ade link.tekan kt situ awk tgok sndri.k.nice entry.


Entry terbaru Fahmie:
¶ Muka Cantik Soalan Bodoh Yang Ditanya
¶ Gambar Itu Haram
¶ Start Sharing Not Selling

Bit Zamri said...

Pinky ::

haha~ nice blog ...cumel..pink...
Nak buat jugak stat tu...
hohohhoho~ ish2....

Pinky Pixie said...

> Bit Zamri : thanx yar. errk. purple kot. haha
buatlah. slmat mcube.. hihi