Saturday, May 12, 2012

♥ Homestay di Parit Bugis ♥

Assalamualaikum.hai. 

Pada 29~29 April lepas, secara paksa relanya aku menyertai program Homestay di Parit Bugis untuk subjek Consumer Behaviour. Rasanya ini first time aku join program anak angkat. Dan secara tidak langsung dapatlah keluarga angkat yang mak dan bapa angkat aku masih muda belaka. kihkih. Sebab memang da berasal dari kampung, so takda apa yang berbeza sangat di sana. Majoriti penduduk kat kampung Parit Bugis tu orang Jawa, dan tiada apa yang asing bagi aku sebab tiap-tiap tahun balik kampung abah yang juga orang Jawa.  Tapi dari dulu sampai sekarang aku still tak faham kalau dorang berkomunikasi. =..='

Yang depan sekali tu blogger pemes tu. wiwit. Dia pun ade entry pasal homestay kat sini: http://bicarasigadisdesa.blogspot.com/


Masing-masing muka ceria ala-ala memenangi percutian yang hebat.

Setibanya di kampung tu, kami diberi taklimat tentang latar belakang kampung tu dan aktiviti yang penduduk kampung jalankan. 

Setiap orang akan di agihkan kepada keluarga angkat masing-masing. So, Inilah keluarga angkat aku di sana. 4 orang student berlainan kelas dan ayah angkat yang di sebelah kanan. 


Ini persembahan kebudayaan pada malam 27 April. Persembahan kuda kepang dan Barongan. 






Lawatan & Bengkel Kraftangan Tempurung


Lawatan dan bengkel Kraftangan kayu larik serta di ajar tentang permainan gasing. Kat sini semua nak tunjuk skill melempar gasing. bukan bermain gasing seperti yang di ajar pak cik tu. hihi.


Lawatan ke ladang nenas. Nenas ni besar dari biasa dan manis. 

Lawatan & Bengkel mee siput. Lepas ni da boleh jadi pekerja mak cik ni. 

Lawatan dan bengkel perusahaan Tempe. Orang Jawa dan tempe memang tak dapat dipisahkan. 

Selama 2 hari juga kami makan di rumah kenduri kahwin orang kampung kat situ. Terima kasih orang kampung sebab jemput. haha


Ini entry yang ala kadar namanya. Kalau nak cerita aktiviti kat sana secara detail. confirm, 3 hari 2 malam tak habis. Ni pun tersimpan dalam draft, banyak sangat kerja yang pending. Kesimpulannya, memang banyak input yang kami dapat sepanjang kat sana. Pengalaman dan pengetahuan baru yang mungkin akan rasa sekali seumur hidup. =)

Oke, terima kasih kepada 2 orang photographer di atas. 



6 comments:

kinn said...

tak pernah merasa aktiviti macam ni. macam best! :D

cik dila said...

Teringin nak ikut program macam ni. tp da sampai final year ni pun belum dapat. kikiii..

tp mkn free kenduri tu mmg best la kan. hihi

Aini Azman said...

hahaha~ tersedak ada org sebut nama aini kat sini..

=P

ain dzaya said...

aw..aw..aw..seronoknyer gi jenjalan..rasai life orang kampung :*

mizzkechique said...

br baca entry gadis desa minggu lepas, rupenya awk pun pegi.. best kan g kampung org ni..

Niesa said...

wahh!best nya..xberkesempatan merasa aktiviti mcm ni.. :)