Tuesday, September 21, 2010

♥ Tips Beli secara online ♥

Salam.

Saya bukanlah kaki shopping secara online. Namun kebanyakkan orang lebih selesa dengan shopping secara online bila:

1. Barang tersebut tak ada dijual di shooping complex atau yang berdekatan dengan kita. 
2. Malas nak keluar dari rumah. Jimat masa nak cari parking lot dan duit minyak.
3. Tak perlu bazir masa survey kedai yang ada. Kebanyakkan kedai terletak jauh-jauh kan. Kalau secara online boleh main klik-klik sahaja.
4. Cara pembayaran yang lebih cepat dan senang. Sekarang kita boleh transfer duit sahaja ke penjual. Kalau dekat shopping complex kena beratur bagai. Belum termasuk kalau cashier buat hal or mesin rosak. Haha
5. Tak mengalami kesumbangan kognitif. haha. Da masuk subjek consumer behaviour plak. Yela, kalau kat kedai, lepas beli kita ternampak barang yang lagi cantik dan murah. Confirm menyesal sebab da beli tadi kan. Kalau secara online, lepas habis survey semua link2 yang bersangkut paut, baru pilih nak beli yang mana.
6. Ni part yang paling best, tak ada jumpa penjual yang asik ikut bontot kita dalam bahasa sopan yang asik ikut mana kita pergi. Ada baik dan buruknya bila dapat penjual jenis macam ni. Ada yang mudahkan kita kalau nak tanya or pilih barang. Tapi ada yang buatkan saya terus tak ada mood nak tengok barang dia. Rimas heh.  

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tips nak beli secara online? Cuma serba sedikit maklumat saya nak share. Tak ada tips sangat pun. hehe. selidik la sedikit latar belakang penjual. Kalau beli kat blog kita tengok la komen-komen yang ada di blog tersebut. Kat bahagian shoutbox ke. Kadang-kadang ada yang tokey tu lambat replay email, pembeli terus serang kat shoutbox. huhu. Sama juga kalau kat forum lowyat or facebook.

Kalau barang lambat sampai, follow up la kan, Mungkin ada masalah masa urusan pembelian atau penghantaran barang. Kalau kita pun senyap hanya tunggu je, tahu-tahu blog or fb tokey tu lenyap pun kita tak perasan. 

Ntah apa gwa merepek. Ni semua kawan sekolah punya pasal la. Dia tanya kat mana saya beli inner dan shawl yang selalu saya pakai tu. Dia takut nak beli secara online. hehe.



Ini link untuk beli inner tersebut. Atau bahasa keyword yang selalu tersasar dalam blog ni 'inner tak melekap'. cett. bahasa apakah ini. Ni ya :


Tutorial pun lengkap dalam tu. Jangan tanya lagi taw. hakhak. Owner pun memang sangat dipercayai. Jaminan ni. haha. 






13 comments:

ciknamr said...

hee cantik laaa cik pinky sorg neh :D
kat ayunar best juga shawls dia.. cantik2.. hhehehe thx for sharing.. sharing is caring.. ngeh3

Pinky Pixie said...

> ciknamr : hey2, puji ade makne kah ini? haha. thanx syg. =)

Kamil ace™ said...

bole bgtau my sis..skrg dye gile dok shopping online..haha

Tomato Gurl's Life said...

wah nice tips dear..cik tom pun sama plg suka tips no 6 tue..hihi...cantik la cik yaty..sweet :)

ezzu said...

bleh jgak nie nk try shopping online.....hehehehe....
maybe lebih baik dri pergi ke shopping komplexs kot..hahahaha

alinac lover said...

bagus entri ni..

sbb saya pon penah kena tipu :)

saya penjual online juga..tp jd mangsa..sungguh memalukan..hahhaa

Kyuubi_85 said...

tak pnh shopping online, tp aku stuju dgn ko pasal penjual ikut bontot. rimas la..

kechixx said...

:)

Aloverra e-shop said...

hehe betul2 sy setuju..jom shopping di aloverra e shop huhu..(sempat pomote lagi)

PuPeL said...

cantek2 :)

eyka syafieka said...

cantik akak pakai shawl cam nie...

eyka syafieka said...

cantik akak pakai shawl cam nie...

Fara said...

akak dh try tgk link tu..patut ler tudug yaty cantek2..