Thursday, August 12, 2010

♥ Cara mudah edit gambar : PICNIK ♥

Salam. Kawan-kawan saya di facebook selalu tanya macam mana saya edit gambar. Sebabnya gambar saya nampak cantik lepas da edit. Mereka yang kata taw. Bukan saya. Hehe. Selain soalan lazim iaitu saya guna software apa, ada juga yang tanya cara nak guna kan. So, tak perlulah saya nak explain lagi lain kali. Try tengok step-step kat sini orait. Korang pun boleh try. Maklumlah saya cuma guna kamera capuk jer. kuikui. So, bila kita pandai edit gambar pun boleh nampak lebih cantik. Kalau yang mahir, boleh guna Adobe Photoshop sahaja ye. Saya selalu edit gambar secara on-line sahaja sebab bagi saya ia lebih banyak ciri-ciri tambahan.

Klik GET STARTED NOW!. Kemudian UPLOAD A PHOTO


Korang boleh pilih sama ada nak klik atau tidak pada AUTO-FIX. Kalau korang klik hasil lebih menarik sebab dia betulkan gambar secara auto. kehkeh. Tak tahu nak terang macam mana.

Pilih mana-mana korang nak mulakan dulu. Boleh pilih EFFECT untuk kesan2 yang menarik. TEXT untuk letak gambar, STICKER untuk letak kotak or macam-macam bentuk. TOUCH-UP untuk edit muka korang bagi nampak smooth jer. Oh, yang ni bahagian yang syok gila sebab boleh tampal bedak secara on-line. Miahaha. Dan last sekali FRAMES untuk letak bingkai.


HASILNYA :

TARAA~







Ramuan apakah yang digunakan. Korang godek la sendiri ya. Kalau tak tahu boleh tanya. Rasanya ramai yang dah tahu guna. Ni untuk mereka yang baru nak belajar edit-edit ok. Sekian, silalah cuba.




25 comments:

ciknamr said...

hehhehhehe kite pon gune picnik jugak!! ngeee
picnik+photoshop.. lalalla :D

mama zharfan said...

adobe photoshop tu kena beli cd software nya?

Tomato Gurl's Life said...

xtau pun ade picnik nak edit gmbr...cun2...cik tom nak try jgk la..tQ dear :)

manggosteen said...

laman web ape tu??
nak try gak..

HONEYBEE ANJELL said...

ehe
ini rahsia akak jugak ni!
akak suka guna effect crossprocess and 1960s.
nampak oldies and vintage gitu.
2 thumbs up 4 picnik! XD

Pinky Pixie said...

> ciknamr : kan2. same la.. kuikui

> mama zharfan : ade juga yang boleh dwload kalo x silap. huhu

> Tomato Gurl's Life : cube nnti.. hehe. welcme.

> manggosteen : picnik.com

> HONEYBEE ANJELL : yes! setuju.. shhh! senyap2 jer.. hehe

manggosteen said...

owh..dah jumpe dah..tq..

eyka syafieka said...

blh cube nie..free kan sis

Pinky Pixie said...

> manggosteen : welcme.. hehe

> eyka syafieka : yupp. free je syg.

syAzAnA said...

syaz pon suke guna piknik gak. haha. syaz paling suke pic yang last skalik tuh. comel jeh. hehe

Pinky Pixie said...

> syAzAnA : sama la kita an. hehe. isk2, comel ka comot. kuikui

~cik tiram~ said...

uhhh..gune piknik ehh...tiram suke tgk gambo2 kat belog neh...cantek je edit.. :)

header pun cun... :D

Hamzah Ian said...

ptt la gmbr ko cun2..

Hapiz Rahman said...

oooo.. kalo camtue aku yang tak hensem ni bole jadik ensem tak pas edit gambar? hahaha

Pinky Pixie said...

> ~cik tiram~ : tenkiu. hehe. header pakai photoshop la yunk.

> Hamzah Ian : kahkah. taw xpe.

> Hapiz Rahman : boleh je beb. meh i kasi try buat. kne jampi2 sikit la. hakhak

♥ Roshazzy Shag ♥ said...

wahh. rse nye shag ade acc kt sini tp d sbb kn tak reti guna shag biar kan je ;Pp

thanks for sharing ;)

izyanty collection said...

nak try gak lah...thank's

Fara said...

apa add nyer pinky??x leh clik pon picnik..

yana mohamad said...

hoho..shoutbox di mane ye?
anda di tag utk 1 contest~

sueRAFE said...

sue gner picnik gak , memang senang :)

pinkroses said...

cam best jer..nk tny ler..cmne nk wat cam pic sblm n slepas yg ke2 tu..
leh tunjuk x...tQ..=)

Isyraq said...

memang menarik dan cantik dah... tp klau nk banyak "function" lg try adobe photoshop CS5... memang best...

mier yuyu99 said...

hmm,yg garisn itam bwah pic tuu wt cmner??Xjmpe cri pom kt piknik =P

Pinky Pixie said...

> ♥ Roshazzy Shag ♥ : oh, ok. welcme

> izyanty collection : sila2. sgt best ok. hihi

> Fara : lupe la nk letak link. kehkeh. search kat picnik.com aje.

> yana mohamad : ada kat belah kanan tuh.. huhu. men nyuruk2 plak dy. =p

> sueRAFE : betul2. setuju.

> pinkroses : oh, nnti sy tunjukkan eh.

> Isyraq : bnyk kene godeh kalo gune adobe tu.. hehe

> mier yuyu99 : ade je. nnti sy tunjukkan. =)

nor said...

best nye lau dpat edit gmbar,mlangnye x leh,nape ek,tuk pengtahuan sye gna opera mini 5.1