Home » » ♥ Cara mudah edit gambar : PICNIK ♥

♥ Cara mudah edit gambar : PICNIK ♥

Salam. Kawan-kawan saya di facebook selalu tanya macam mana saya edit gambar. Sebabnya gambar saya nampak cantik lepas da edit. Mereka yang kata taw. Bukan saya. Hehe. Selain soalan lazim iaitu saya guna software apa, ada juga yang tanya cara nak guna kan. So, tak perlulah saya nak explain lagi lain kali. Try tengok step-step kat sini orait. Korang pun boleh try. Maklumlah saya cuma guna kamera capuk jer. kuikui. So, bila kita pandai edit gambar pun boleh nampak lebih cantik. Kalau yang mahir, boleh guna Adobe Photoshop sahaja ye. Saya selalu edit gambar secara on-line sahaja sebab bagi saya ia lebih banyak ciri-ciri tambahan.

Klik GET STARTED NOW!. Kemudian UPLOAD A PHOTO


Korang boleh pilih sama ada nak klik atau tidak pada AUTO-FIX. Kalau korang klik hasil lebih menarik sebab dia betulkan gambar secara auto. kehkeh. Tak tahu nak terang macam mana.

Pilih mana-mana korang nak mulakan dulu. Boleh pilih EFFECT untuk kesan2 yang menarik. TEXT untuk letak gambar, STICKER untuk letak kotak or macam-macam bentuk. TOUCH-UP untuk edit muka korang bagi nampak smooth jer. Oh, yang ni bahagian yang syok gila sebab boleh tampal bedak secara on-line. Miahaha. Dan last sekali FRAMES untuk letak bingkai.


HASILNYA :

TARAA~







Ramuan apakah yang digunakan. Korang godek la sendiri ya. Kalau tak tahu boleh tanya. Rasanya ramai yang dah tahu guna. Ni untuk mereka yang baru nak belajar edit-edit ok. Sekian, silalah cuba.




25 COMMENT:

hehhehhehe kite pon gune picnik jugak!! ngeee
picnik+photoshop.. lalalla :D

August 12, 2010 at 9:39 PM  

adobe photoshop tu kena beli cd software nya?

August 12, 2010 at 10:06 PM  

xtau pun ade picnik nak edit gmbr...cun2...cik tom nak try jgk la..tQ dear :)

August 12, 2010 at 10:17 PM  

laman web ape tu??
nak try gak..

August 12, 2010 at 10:20 PM  

ehe
ini rahsia akak jugak ni!
akak suka guna effect crossprocess and 1960s.
nampak oldies and vintage gitu.
2 thumbs up 4 picnik! XD

August 12, 2010 at 10:21 PM  

> ciknamr : kan2. same la.. kuikui

> mama zharfan : ade juga yang boleh dwload kalo x silap. huhu

> Tomato Gurl's Life : cube nnti.. hehe. welcme.

> manggosteen : picnik.com

> HONEYBEE ANJELL : yes! setuju.. shhh! senyap2 jer.. hehe

owh..dah jumpe dah..tq..

August 12, 2010 at 10:27 PM  

blh cube nie..free kan sis

August 12, 2010 at 10:31 PM  

> manggosteen : welcme.. hehe

> eyka syafieka : yupp. free je syg.

syaz pon suke guna piknik gak. haha. syaz paling suke pic yang last skalik tuh. comel jeh. hehe

August 12, 2010 at 10:43 PM  

> syAzAnA : sama la kita an. hehe. isk2, comel ka comot. kuikui

uhhh..gune piknik ehh...tiram suke tgk gambo2 kat belog neh...cantek je edit.. :)

header pun cun... :D

August 12, 2010 at 11:46 PM  

oooo.. kalo camtue aku yang tak hensem ni bole jadik ensem tak pas edit gambar? hahaha

August 13, 2010 at 12:50 AM  

> ~cik tiram~ : tenkiu. hehe. header pakai photoshop la yunk.

> Hamzah Ian : kahkah. taw xpe.

> Hapiz Rahman : boleh je beb. meh i kasi try buat. kne jampi2 sikit la. hakhak

wahh. rse nye shag ade acc kt sini tp d sbb kn tak reti guna shag biar kan je ;Pp

thanks for sharing ;)

August 13, 2010 at 8:04 AM  

nak try gak lah...thank's

August 13, 2010 at 9:37 AM  
Fara said... BALAS

apa add nyer pinky??x leh clik pon picnik..

August 13, 2010 at 10:11 AM  

hoho..shoutbox di mane ye?
anda di tag utk 1 contest~

August 13, 2010 at 11:45 AM  

sue gner picnik gak , memang senang :)

August 13, 2010 at 12:59 PM  

cam best jer..nk tny ler..cmne nk wat cam pic sblm n slepas yg ke2 tu..
leh tunjuk x...tQ..=)

August 13, 2010 at 1:03 PM  
Isyraq said... BALAS

memang menarik dan cantik dah... tp klau nk banyak "function" lg try adobe photoshop CS5... memang best...

August 13, 2010 at 5:02 PM  

hmm,yg garisn itam bwah pic tuu wt cmner??Xjmpe cri pom kt piknik =P

August 13, 2010 at 5:43 PM  

> ♥ Roshazzy Shag ♥ : oh, ok. welcme

> izyanty collection : sila2. sgt best ok. hihi

> Fara : lupe la nk letak link. kehkeh. search kat picnik.com aje.

> yana mohamad : ada kat belah kanan tuh.. huhu. men nyuruk2 plak dy. =p

> sueRAFE : betul2. setuju.

> pinkroses : oh, nnti sy tunjukkan eh.

> Isyraq : bnyk kene godeh kalo gune adobe tu.. hehe

> mier yuyu99 : ade je. nnti sy tunjukkan. =)

nor said... BALAS

best nye lau dpat edit gmbar,mlangnye x leh,nape ek,tuk pengtahuan sye gna opera mini 5.1

September 1, 2011 at 10:48 PM