Home » » ♥ Cara mudah edit gambar : PICNIK ♥

♥ Cara mudah edit gambar : PICNIK ♥

Salam. Kawan-kawan saya di facebook selalu tanya macam mana saya edit gambar. Sebabnya gambar saya nampak cantik lepas da edit. Mereka yang kata taw. Bukan saya. Hehe. Selain soalan lazim iaitu saya guna software apa, ada juga yang tanya cara nak guna kan. So, tak perlulah saya nak explain lagi lain kali. Try tengok step-step kat sini orait. Korang pun boleh try. Maklumlah saya cuma guna kamera capuk jer. kuikui. So, bila kita pandai edit gambar pun boleh nampak lebih cantik. Kalau yang mahir, boleh guna Adobe Photoshop sahaja ye. Saya selalu edit gambar secara on-line sahaja sebab bagi saya ia lebih banyak ciri-ciri tambahan.

Klik GET STARTED NOW!. Kemudian UPLOAD A PHOTO


Korang boleh pilih sama ada nak klik atau tidak pada AUTO-FIX. Kalau korang klik hasil lebih menarik sebab dia betulkan gambar secara auto. kehkeh. Tak tahu nak terang macam mana.

Pilih mana-mana korang nak mulakan dulu. Boleh pilih EFFECT untuk kesan2 yang menarik. TEXT untuk letak gambar, STICKER untuk letak kotak or macam-macam bentuk. TOUCH-UP untuk edit muka korang bagi nampak smooth jer. Oh, yang ni bahagian yang syok gila sebab boleh tampal bedak secara on-line. Miahaha. Dan last sekali FRAMES untuk letak bingkai.


HASILNYA :

TARAA~







Ramuan apakah yang digunakan. Korang godek la sendiri ya. Kalau tak tahu boleh tanya. Rasanya ramai yang dah tahu guna. Ni untuk mereka yang baru nak belajar edit-edit ok. Sekian, silalah cuba.