Saturday, July 3, 2010

♥ Gadis berkaca mata ♥

Salam,


          Siapakah gadis berkaca mata ini? Adakah nampak lain dari owner blog ini. Saya sememangnya seorang yang rabun tetapi berpura2 mempunyai mata yang sihat a.k.a tak rabun. So, kebanyakkan gambar saya adalah edisi tidak berkaca mata. Rasa macam tak yakin jer bila bergambar dengan spek mata. Selalunya saya hanya memakai spek sewaktu drive dan belajar dalam kelas sahaja. Time keluar berjalan selalunya tak pakai spek mata, sebab ianya membataskan fesyen seseorang. Contohnya nak pakai shawl, macam mencacatkan pemandangan diriku sahaja. Haha. (Bajet cun je kan) Dan sesiapa yang berjalan dengan saya, confirm akan tension sebab tak dapat nak gosip2 bila ada jejaka yang kacak atau gadis yang cun lalu di depan kami. Macam mana nak bercerita tentang jejaka atau gadis tersebut sedangkan hanya nampak bayang muka sahaja. Haha. Ini gara-gara nak berfesyen lah.

       Rasanya da setahun setengah diriku memakai spek di atas. Tibalah masanya untuk membeli eyeglases yang baru. yeay. Biasanya saya akan survey trend2 baru sebelum membeli. Nak tukar imej la kononnya. Padahal, orang akan tetap kata saya seperti mak cik2 jer bila mengenakan eyeglases. Huh, sungguh tidak sopan ayatmu. Pernah juga terlintas nak cuba contact lenses. Al maklumlah, confirm mata akan jadi lebih cantik dengan segala warna-warna pelangi yang boleh dipilih. Tapi, ketakutan dengan side effectnya lebih kuat dalam diri apabila membayangkan kalau kesan2 yang akan kita terima dalam jangka masa panjang. My mom pun melarang daripada menggunakannya. Tunggu la sehingga datang kekuatan untuk mencubanya. Hehe.

Dan, di sini ada sedikit info bagi sesiapa yang ingin memilih eyeglases,


*Selain bentuk wajah, sesuaikan juga kacamata dengan warna kulitmu. Kalau kulitmu sawo matang, pilih bingkai dengan warna-warnah hangat seperti cokelat dan cream. Untuk kulit gelap, pilih warna sejuk seperti biru tua atau merah marun. Sedangkan untuk kullit putih, sesuai memakai warna apapun.

Sumber adalah dari laman web Gadis.

Ini antara frame yang di survey oleh rakan saya, kak lily. thanx ya, siap survey kat kedai lagi. 


__̴ı̴̴̡̡̡ ̡͌l̡̡̡ ̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ ̡__ kalau anda tahu apa trend eyeglases yang terkini, share2 la ye.. thanx.






16 comments:

Ery Farieha said...

i pon pakai spek
tp rabun teruk, xleh wat cam u
huhuhu
tp skrg dah pkai lens
try lah
hehehe :D

Pinky Pixie said...

> Ery Farieha : teruk sgt ke. erm, niat nak cuba. tp x brani. hehe

Hapiz Rahman said...

tak pakai spek.. haha

Pinky Pixie said...

> Hapiz Rahman : gud2.. sayangilah mata anda.. hehe

miss hav0c said...

huhuh me also thinkin of buyinh new pair of spectacles. mcm da mls nk pakai lens. tapiiiiii i look horror wearing that 'crap'..huhuhu selamat membeli spek ye!

Candy Dandy said...

saya tak pakai spek?
lagi ah tak tahu pasal spek terkini ke apa benda ker. btw spek bawah skali tuh menarik.

Pinky Pixie said...

> miss hav0c : da lame ke pki cl,pki cl nmpk cntik kn.. uhu..jeles2

> Candy Dandy : yupp, same la. minat juga frame yg last skali tu. btw, tq.

HonEyBuNNy said...

ala...ila xpkai kaca mata...xtahu pulak nak bagi komen cmna.....pakai lens tahu la..heheh..

Pinky Pixie said...

> HonEyBuNNy : sy sorang je ke yang masih pki spek. theeee T.T

ace~ said...

err...aku pilih suke ati je..
asal nmpk ok je..HAHA

Pinky Pixie said...

> ace~ : huhu.. kdang2 kita tgk nmpk ok, tp org kate mcm mak nenek. haha. sadis.

Y@D@M said...

baik pakai spek klau mata dh rabun..
6ti makin rosak mata cik pinky..

mula2 pkai lens mmg rase cam x selesa.. tp bile dh lame ok je..tp YADAM x brape suka pkai lens coz YADAM de rabun silau.

pkai lens ade baik & buruknya.. bergantung pada cara menjagnya.

bg YADAM frame yg kat bawah skali 2 cun tuk Cik Pinky :-)

Pinky Pixie said...

> Y@D@M : yg penting kene pndai jage ye.. erm.. thanx dear. =)

ciknamr said...

saya pakai spex!!!!!!!!!!!!!!!!! tp spex sy sudah senget. so x best bla pkai kat luar..
klo kuar pkai lens sjew.. sudah 3 tahun pkai lens.. walopn tahu apa keburukannya.still pkai gak..
sbb x jupe lg spex yg btol2 sesuai ntok sy.. kah3.. gile demand kan??? kih3.. sekali skala...

Pinky Pixie said...

> ciknamr : woah, da 3 thun pki. best jer bile dgr org pki cl nih. tp tula, sy jer ktingglan zaman ckit. hehe.
erm, xpe.. teruskan pncrian. cayok2

Anonymous said...

ok x klu pkai shawl ngn spek.? Kdg2 npak 0k, kdg2 npak h0rr0r.